Életmódunk is állhat a meddőség hátterében

A meddőség a különféle felmérések szerint a szaporodóképes korban lévő párok 10-15 százalékát érinti. Meddőségről orvosi értelemben akkor beszélünk, ha a pár védekezés nélküli, rendszeres szexuális élete során egy év alatt sem fogan meg a várt baba. A meddő párok a legtöbb esetben valamilyen mesterséges megtermékenyítő eljárás révén igyekeznek utódot nemzeni – ezek ugyan biztonságos eljárások, mégis megterhelőek a pár számára mind anyagilag, mind testileg, mind lelkileg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. március 03. Divány

Sok esetben azonban nem a mesterséges megtermékenyítés az egyetlen megoldás. A szakemberek azért arra figyelmeztetnek, hogy meddő párként érdemes lenne ezek előtt az életmódunkat is átgondolni, hiszen könnyen lehet, hogy „csupán” életmódváltás révén természetes úton is összejöhet a baba. Persze, életmódot váltani egyáltalán nem könnyű, ugyanakkor sok esetben bizonyítottan növelhető vele a teherbe esés esélye.

Mire figyeljünk?

Az American Society for Reproductive Medicine Practice Committee (kb. Amerikai Reproduktív Orvoslás Társaság) összeszedte azokat az életmódbeli tényezőket, amelyeknek bizonyított hatása van a teherbe esésre. Ezek között vannak olyanok is, amin az idő előrehaladtával már nem tudunk változtatni, de olyanok is, amiket könnyedén megváltoztathatunk. A főbb pontok ezek:

  • A fogamzás esélye a korral csökken, ezért hiába nem túl népszerű ez a megállapítás, sajnos igaz, hogy ha van rá lehetőség, „időben” el kell kezdeni a gyerekcsinálást. Nők esetében 35, férfiak esetében 50 éves kor körül ugyanis jelentősen csökkenni kezd a fogamzóképesség.
  • Fontos a közösülés időzítése: a legtermékenyebb időszak az ovuláció előtti 3 nap. Szabályos ciklus esetén az ovuláció a ciklus közepére esik, de ettől gyakran eltérő időpontokban is ovulálhatunk, ezért a siker érdekében a szakemberek szerint minden másnap érdemes szeretkezni. (Hozzáteszik, hogy ha ez túl nagy stresszt okoz, akkor persze lehet valamelyest ritkítani).
  • Mindegy, milyen pózban csináljuk, a tudomány mai állása szerint nincs olyan pozitúra, amiben könnyebb teherbe esni.
  • A 35 feletti vagy 19 alatti BMI (testtömegindex) csökkenti a fogamzás esélyét. Testtömegindex: testtömeg (kg) osztva a testmagasság (m) négyzetével.
  • A dohányzás csökkenti a fogamzóképességet.
  • Az alkoholfogyasztás napi több mint két ital esetén szintén csökkenti a fogamzóképességet. ( Egy ital kb.= egy doboz sör vagy 1 dl bor vagy 3 cent rövidital.) A kávé csak napi 5 csésze felett csökkenti.
  • Nők esetében a fizikailag megterhelő, illetve a több műszakos munka is csökkentheti a fogamzókészséget.

Természetesen a fenti tényezők közül nem mindegyiken tudunk változtatni, hiszen életkorunk adott, és nem biztos, hogy van lehetőségünk munkahelyet váltani. A közösülési gyakorlaton, amennyiben szükséges, tudunk változtatni. A többi életmódbeli tényező mind olyasmi, amiről talán eddig is sejtettük, hogy nem ártana tenni ellene, csak esetleg nem vettük elég komolyan.

Sajnos itt számít a testsúly

A szakemberek szerint a más orvosi okkal nem magyarázható meddőségi esetek sok esetben a túlsúlynak tudhatók be. Nagyon sok ugyanis az olyan túlsúlyos pár (vagy férfi, vagy nő), akik egyébként minden szempontból egészségesek, a laborleleteik jók, beleértve a nemi hormonokat is. Ugyanakkor a kutatások szerint hiába a jó leletek, a testsúly mégis befolyásolja a teherbe esés esélyét, illetve a nemzőképességet.

A magas testtömeg, illetve a magas testzsírszázalék nőknél elmaradt peteérést okozhat, de rontja a petesejtek minőségét és a méhnyálkahártya állapotát is. A kutatások szerint a sikeres testsúlycsökkentés növeli a fogamzás esélyét. A dolog férfiakra is érvényes: esetükben az elhízás eltolódást okozhat a nemi hormonok mennyiségében és rontja az ondó minőségét is. Ami a túl alacsony testsúlyt illeti: a peteérés esélyének csökkentése révén szintén csökkenti a teherbe esés esélyét, vagyis a túlzott karcsúság sem ideális ebből a szempontból.

Könnyű azt mondani!

Egy meddőségi központban dolgozó, ismerős szülész-nőgyógyász egyszer elpanaszolta nekem, hogy milyen nehéz dolga van a túlsúlyos nőkkel és férfiakkal: mindig elmondja, hogy mielőtt belevágunk az inszeminációba / lombikprogramba, le kéne fogyni, de az emberek erre szinte kivétel nélkül megsértődnek.

Tapasztalata szerint igen kevesen vannak, akik valóban megértik az életmódváltás szükségességét, és lépéseket is tesznek ellene.

via