Ellenségünk, az allergia és a keresztallergia

A keresztallergia általában a pollen-étel kombinációjánál tapasztalható. Ez sajnos azt jelenti, hogy ha valaki érzékeny a pollenekre, akkor annak alaposan meg kell fontolnia, hogy mit fogyaszt. A fejét nyáron felütő polleninvázióra keresztreakciót kiváltó ételek főként zöldség- és gyümölcsfélék, ami különösen nagy kellemetlenséget okoz a vegetáriánus-allergiások számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 26. kuncika

Manapság az allergia olyannyira népbetegséggé vált, hogy tüneteire, és kezelésére szinte minden érintett kíváncsi. Sokakon végeznek allergiavizsgálatot, mely segítségével kiderül, hogy mire is allergiás pontosan. A vizsgálatok és kutatások azonban annyira még nem fejlettek, hogy minden kérdésre választ kapjunk. Az allergiateszt során például nem tudjuk meg, hogy mely dolgokra vagyunk keresztallergiásak. Mert bizony ilyen is van, ha sokan nem is hallottak róla.


A családháló.hu most részletesen utánanézett, hogy mire lehetünk allergiásak, s hogy ezeket miként tudnánk elkerülni.

De ne szaladjunk nagyon előre, kezdjük a legelején. Mi is az a keresztallergia?

Egy biokémiai jelenség, melyet keresztallergiának, illetve keresztreakciónak hívunk. Tulajdonképpen a szervezetünkben lévő bizonyos anyagok, amelyek hasonlítanak az allergénekre, maguk is allergiás reakciót váltanak ki, vagy felerősítik a tüneteket. Ez persze nem mindig jelentkezik, de bármikor megtörténhet, és előjöhetnek a tünetek, vagy netán fokozhatja is azokat.

A keresztallergia általában a pollen-étel kombinációjánál tapasztalható. Ez sajnos azt jelenti, hogy ha valaki érzékeny a pollenekre, akkor annak alaposan meg kell fontolnia, hogy mit fogyaszt. A fejét nyáron felütő polleninvázióra keresztreakciót kiváltó ételek főként zöldség- és gyümölcsfélék, ami különösen nagy kellemetlenséget okoz a vegetáriánus-allergiások számára.

Utánanéztünk, hogy a nyári allergiaszezonban főleg milyen pollenfélék is várhatók, és milyen ételekre kell figyelni, ha nem szeretnénk fokozni, vagy előhozni az allergiánkat.

Parlagfű: görög- és sárgadinnye, banán, uborka, cukkíni.

Üröm: sárgarépa, zeller, napraforgómag, méz.

Nyírfa: alma, körte, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, szilva, kivi, mogyoró, mandula, zeller, sárgarépa, burgonya

Fű: sárgadinnye, görögdinnye, narancs, burgonya, paradicsom, fehérrépa, mogyoró.

Ezeken kívül természetesen még rengeteg pollenféle létezik. A fűféléknél még az allergiavizsgálat sem tudja kideríteni, hogy a páciens pontosan melyik fűre allergiás, mivel abból is rengeteg féle van.

Figyelem, azért, hogy ne váltson ki egyik étel sem komolyabb tüsszögési- vagy egyéb allergiás rohamot, óvatosan fogyasszuk a listán feltüntetetteket!