Előzzük meg a lúdtalpat!

Sok ember életét megkeseríti a lúdtalpasság, azaz a láb hosszanti irányú, vagy haránt irányú boltozatának a megsüllyedése. Enyhétől egészen súlyos panaszokat, akár járásképtelenséget is okozhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 16. bauknecht.hajnalka

Sok ember életét megkeseríti a lúdtalpasság, azaz a láb hosszanti irányú, vagy haránt irányú boltozatának a megsüllyedése. Enyhétől egészen súlyos panaszokat, akár járásképtelenséget is okozhat.


Előfordulás és okok

A láb viseli a test egész súlyát állás és járás közben. A cipő is nehezíti a láb funkcióinak betöltését. Már a legkisebb sérülés, zavar is komoly fájdalmakat válthat ki emiatt. A láb boltíves szerkezete „lengéscsillapítóként” működik, ill. rugóként raktározza a lépés energiáját. Ha a rugalmas szalag és az izomrendszer nem tudja fenntartani a boltozatot, akkor jön létre a lúdtalp.

Csecsemőkorban, két éves korig a hosszanti boltozat hiánya még egyáltalán nem kóros, az ugyanis járás közben alakul ki. Ráadásul a talpon, a bőr alatt lévő zsírpárna még jobban fokozza a lúdtalp látszatát. Ha a gyermek kellő ideig kúszik, mászik, önként tanul meg állni, járni, akkor ez szépen kialakul. Azonban ha a szülő erőlteti bármelyik folyamatot, egyéb deformitással együtt (pl. hanyag tartás) lúdtalp alakulhat ki, mert a láb teherbíró képessége gyenge lesz.

Pubertáskorban hirtelen megnő a testsúly, a magasság, így a lábra nagyobb teher kerül, az izomzat hamar kifárad, megfeszül, ez is okozhat lúdtalpat.

Felnőttkorban a túlsúly, terhesség, az állómunka vezethet lúdtalp kialakulásához.

Lúdtalpbetét és torna

Az egyenetlen talajon (homokozó, füves terület, stb.) nagyon egészséges a mezítláb járás, lakáson belül azonban sokkal jobb, ha olyan cipőt visel a gyermek, ami jól tartja a lábát, és a bokáját is.

Kamaszkorban, felnőttkorban javasolt lúdtalpbetét hordása is. A betét óvja izmainkat a túlnyúlástól, ízületeinket pedig a deformitástól és panaszmentességet biztosít. A betét hordása közben természetesen lehet tornázni is, mert a betétviselés közben szükség van jól edzett izmokra is. Könnyen lehet, hogy néhány hónap, vagy év lúdtalbetét-hordás után meg is szabadulhatunk tőle.

Ezen kívül műtéti megoldások is vannak, természetesen ezek inkább csak felnőttkorban javasoltak, súlyos lúdtalp esetén.

Játékos tornagyakorlatok kicsiknek és nagyoknak lúdtalp megelőzésére vagy javítására:

– Lábakat egymás mellé tenni, mindkét sarkat egyszerre felemelni, majd letenni.

– Sarokról lábujjhegyre, lábujjhegyről sarokra gördíteni a talpat.

– Lábujjakat behajlítva talp alá húzni-kinyújtani.

(Ezeket a gyakorlatokat ülve és állva is lehet végezni.)

– Lábujjhegyen járni apró lépésekkel, magasra emelt sarokkal.

– Mackójárás: a talp külső szélére nehezedve, behajlított lábujjakkal járás.

Földön ülve labdát két talp közé fogjuk, lábbal dobjuk és azzal is kapjuk el (legalábbis próbálkozzunk vele).

– Ceruzát az egyik láb ujjaival megfogjuk, másik láb ujjaival átvesszük.

– Lábujjakkal kis golyót markolva sétálni.

– Apró dolgokat, papírdarabokat lábujjal megmarkolva egyenként felszedegetni a földről.