Előzzük meg a nyitott gerincet!

A terhesség első hónapjában – amikor a legtöbben még nem is tudják, hogy állapotosak - már elkezdődik a velőcső differenciálódása bonyolultabb idegrendszeri struktúrákká. Létrejönnek a csigolyák, a gerincvelő és az abból kilépő idegek. Ez a folyamat a 8. hétre be is fejeződik. Ha ez a fejlődés zavart szenved valahol, akkor a gerincoszlop nem záródik össze teljesen.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 26. bauknecht.hajnalka

A terhesség első hónapjában – amikor a legtöbben még nem is tudják, hogy állapotosak – már elkezdődik a velőcső differenciálódása bonyolultabb idegrendszeri struktúrákká. Létrejönnek a csigolyák, a gerincvelő és az abból kilépő idegek. Ez a folyamat a 8. hétre be is fejeződik. Ha ez a fejlődés zavart szenved valahol, akkor a gerincoszlop nem záródik össze teljesen.


Enyhe változata semmilyen panaszt nem okoz, mert a gerincvelő védve marad. Súlyosabb állapotában azonban a beteg élete is veszélybe kerülhet.

Még magzati állapotban diagnosztizálható a betegség több válfaja. Egy jó minőségű ultrahang is megmutathatja, illetve az AFP vizsgálat is. Kevésbé súlyos esetben ilyenkor felkészülhetnek egy műtéti beavatkozásra közvetlenül a szülés után is, nagyon súlyos esetben sokszor abortuszt javasolnak.

Három főbb típusát különböztetjük meg:

  1. Spina bifida occulta: a leggyakoribb és legveszélytelenebb forma. Egy, vagy több csigolya íve nem zárul össze, de csak kicsi a nyílás. Panaszt nem okoz, és kezelést sem igényel.
     
  2. Meningokele: ez fordul elő a legritkábban, már a méhben is felfedezhető elváltozás, de legkésőbb a születés pillanatában látszik. Ilyenkor a gerincvelő burka kiboltosul a csigolyák között. Műtéttel orvosolni lehet. Mivel az idegrendszer nem sérül, hosszútávú következményekkel nem kell számolni.
     
  3. Myelomeningokele: Ez a legsúlyosabb forma, az újszülöttek egy ezrelékénél fordul elő. A csigolyák hátsó íve, a kemény agyhártya és a gerincvelő nyitott, csak egy vékony hártya borítja. Szivárog az agyvíz is. A kórokozók bejuthatnak az idegrendszerbe, hogy ott gyulladást hozzanak létre.
    Ebben az esetben is lehet műtéti eljárást alkalmazni, de sokszor olyan maradványtünetekkel kell számolni, mint az alsó végtagok bénulása, vizelet-, vagy széklettartási nehézségek, figyelemzavar. 70%-os eséllyel vízfejűség is kialakul.

Megelőzés

A tervezett teherbeesést megelőző 2-3 hónapban már érdemes folsavat szedni és ezt folytatni a terhesség első trimeszterében. Bebizonyosodott, hogy napi 800 mikrogramm folsav szedése nagymértékben segít a betegség kialakulásának megelőzésében!