Élvezeti cikkek helyett egészséges élelmiszert!

Az elmúlt évtizedben komoly piaci részesedést hasítottak ki maguknak a bioélelmiszerek Magyarországon. Portálunk elsősorban annak próbált utána járni, mitől ennyire sikeresek ezek a termékek, és miképp működik egyáltalán egy biobolt. A kutatómunkában Deli Balázs, a Vitál Centrum Biobolt és Táplálékallergia Szaküzlet tulajdonosa volt segítségünkre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 14. bencze.aron

Az elmúlt évtizedben komoly piaci részesedést hasítottak ki maguknak a bioélelmiszerek Magyarországon. Portálunk elsősorban annak próbált utána járni, mitől ennyire sikeresek ezek a termékek, és miképp működik egyáltalán egy biobolt. A kutatómunkában Deli Balázs, a Vitál Centrum Biobolt és Táplálékallergia Szaküzlet tulajdonosa volt segítségünkre.


Sajnálatos tény, de a szupermarketekben többnyire a nagyüzemi mezőgazdaságban előállított, olcsó tömeg élelmiszereket találjuk. A fejlett országokban a vegyszereken alapuló mezőgazdaság sok, és viszonylag olcsó élelmiszerhez juttatja a fogyasztókat. A téma két szakavatottja, prof. dr. Bardócz Zsuzsa és prof. dr. Pusztai Árpád szerint a fent említett helyzetnek három ellentétes következményét ismerjük. A jobb táplálkozás miatt az emberek ellenállóbbak a betegségekkel szemben, és nő az átlagéletkor, ugyanakkor az elhízás népbetegséggé válik, és ez hosszú távon megrövidíti az életkort. A harmadik, és legfontosabb hatás pedig az, hogy az élelmünkben lévő vegyszerek okozta rákos, és egyéb betegségek egyre gyakoribbak. Ez azért nem meglepő, mert az élelmiszereink tartalmazzák az összes mezőgazdasági termesztésben használt szer maradék-anyagait: a gyomirtószerek, rovar- és gombaölő szerek, a talajfertőtlenítők és műtrágyák maradékanyagait. Mára például népbetegséggé vált a cukorbetegség, a szív, érrendszeri-, és a légzőszervi megbetegedések, az immunrendszer meghibásodásai és az allergia. A hormonzavarok, az idegrendszeri meghibásodások (mint pl. a Parkinson kór, az Alzheimer stb.) is egyre nagyobb arányban fordulnak elő.

 

Azért döntöttünk biobolt nyitása mellett mert, tapasztaltuk mit jelent egy kis odafigyelés – érvelt a döntés mellett Deli Balázs, a Vitál Centrum Biobolt és Táplálékallergia Szaküzlet tulajdonosa. Tapasztalataik szerint nemcsak biztonságérzetet nyújtanak vásárlóik számára, de a megteremtett légkör barátságosabbá és személyesebbé is tette a procedúrát. „Tájékozódni tudnak a termékek eredetéről, hatóanyagáról, illetve az eladó is folyamatosan a rendelkezésükre áll, ha tanácsra van szükségük” – sorolta a biobolt előnyeit Deli, kiemelve: egyre nagyobb az igény az emberekben minderre. A folyamat nem meglepő, hiszen egy hipermarket valóban személytelen, és a vásárló kizárólag a kasszánál találkozik az eladóval.

A Vitál Centrum termékei beszerzésénél figyel arra, hogy árui az elvárásnak megfeleljenek, és minél több vásárló találja meg kedvenc termékét az üzletben, éppen ezért egyszerre több beszállítóval rendelkeznek. Jelenleg közel 3000 féle termék található meg a bioboltban: a teljes kiőrlésű és egyéb egészséges élelmiszerektől a gyógynövényeken, vitaminokon és egyéb táplálék kiegészítőkön át egészen a gluténmentes, tojásmentes, diabetikus és tejmentes, illetve vegetáriánus élelmiszerekig. A termékpalettát tovább színesítik a méhészeti termékek, és a laktózérzékenyeknek készült speciális élelmiszerek, sőt, az üzlet polcain biokozmetikumok és ökotisztítószerek széles választéka is megtalálható. Deli Balázs érdeklődésünkre elárulta, hogy aktuális termékeik mindig változnak, azonban szezontól függetlenül akadnak nagy kedvencek is. Ilyen például a nyírfacukor, a kókuszolaj, a lúgos víz és a gluténmentes élelmiszerek, elsősorban a péksütemények.

Deli Balázs szerint az emberek egyre jobban figyelnek az egészségükre, és mindig a minőségi termékeket keresik. A gazdasági válság persze mindenre rányomta a bélyegét, azonban az elmúlt években az emberek inkább az egészségükbe invesztálnak, mintsem élvezeti cikkekbe.