Emelkedik az ételallergiás gyerekek aránya

Emelkedik az ételallergiás gyerekek aránya az Egyesült Államokban, számuk akár kétszer több is lehet a korábbi becsléseknél - állapították meg tanulmányukban kormányzati kutatók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 21. bencze.aron

Emelkedik az ételallergiás gyerekek aránya az Egyesült Államokban, számuk akár kétszer több is lehet a korábbi becsléseknél – állapították meg tanulmányukban kormányzati kutatók.


A Pediatrics című orvosi folyóiratban megjelent adatok szerint a 18 éves kor alatti gyerekek mintegy nyolc százalékának, azaz 5,9 millió gyereknek van valamiféle ételallergiája az Egyesült Államokban. Ez a szám nagyjából a kétszerese az amerikai járványügyi hatóság, a CDC 2007-es becslésének, amely akkor 3,9 százalék (körülbelül három millió gyerek) volt.

Ruchi Gupta kutatásvezető elmondta, hogy az érintettek mintegy negyven százalékának ráadásul súlyos az allergiája, náluk az adott étel véletlenszerű elfogyasztása is légzési nehézségekhez, a vérnyomás erőteljes csökkenéséhez vagy akár halálhoz vezethet. A mostani megállapításokat egy 40 ezer amerikai háztartásban elvégzett felmérés adataira alapozták. A CDC kutatói által készített lista szerint nyolc étel felelős az ételallergiák 90 százalékáért, ezek a tej, a tojás, a földi mogyoró, a bokron termő mogyoró, a hal, a kagyló, a szója és a búza.