Engedjem szaunába a gyereket?

Orvosi vizsgálatok szerint semmilyen káros hatással nincs a gyermekre a szauna hője. Finnországban például már egészen kis kortól a 90 fokban edződnek a csecsemők, Magyarországon azonban egyelőre még óvatos duhajok vagyunk ezen a területen. A Családháló annak járt utána, megéri-e a visszafogottság?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 17. bencze.aron

Orvosi vizsgálatok szerint semmilyen káros hatással nincs a gyermekre a szauna hője. Finnországban például már egészen kis kortól a 90 fokban edződnek a csecsemők, Magyarországon azonban egyelőre még óvatos duhajok vagyunk ezen a területen. A Családháló annak járt utána, megéri-e a visszafogottság?


A közhiedelemmel ellentétben a szauna, nem finn találmány, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán tüzesített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték.

Más szabályok, mint a felnőttek esetében

Óhatatlanul adódik a kérdés, vajon melyik az a minimális életkor, amikor a gyermek már velünk tarthat? Nos, a szaunázásnak nincs sem legfelső, sem legalsó korhatára. Ha a gyermek egészséges, bármikor a szüleivel tarthat.

Amennyiben a szülők életviteléhez hozzátartozik a rendszeres szaunázás, aligha fog a gyermek félni a meglehetősen meleg izzasztókamrától. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy mindent részletesen elmagyarázzunk neki. Mindenekelőtt azt, hogy a kabin levegője nagyon forró és száraz, első pillanatban biztosan furcsa lesz levegőt venni . A nyálkahártya fokozott kiválasztó tevékenysége következtében azonban ez gyorsan kiegyenlítődik. Ugyanígy védekezik a test is a túlzott felmelegedéstől, ezért keletkezik a bőr felületén hűtő hatású izzadság.

Fontos tudni, hogy gyermekek esetében kissé változnak a szaunázási szokások! Elsősorban a hevítőben tartózkodás ideje, mivel az ő hőszabályozó rendszerük, a bőrük felépítése még másmilyen, mint a felnőtteké. A gyermekek számára meg kell felezni a szauna hevítő helyiségében eltölthető időt, ez lesz számukra az ideális időtartam, ami hozzávetőlegesen 3-8 percet jelent.

A gyermekek bőre dupla sebességgel telítődik vérrel, mint a felnőtteké, ez az oka annak, hogy szervezetük áthevülése sokkal gyorsabban lezajlik, mint a felnőttek esetében. A gyermekek számára pontosan ezért be kell tartani szigorúan a hevítő helyiségben eltölthető időtartamot, ellenkező esetben komplikációk léphetnek fel.

A gyerekek számára optimális, ha a szauna hőmérséklete 10 Celsius fokkal hűvösebb a szokásosnál. Ezt nagyon könnyen meg lehet oldani, hiszen ha a gyermek a legalsó padon foglal helyet, az legalább 10 Celsius fokkal hűvösebb.

Somorácz Dénes, az Oxygen Wellnes szaunamestere leszögezte: szaunázás közben nem ajánlott folyadékot fogyasztani. Mint fogalmazott, szaunázás befejezése után azonban feltétlenül pótolni kell a veszteséget! Ugyanígy pótolni kell az elveszített ásványi anyagokat(só, kalcium, magnézium, kalium) is. Fiatalok esetében is különösen fontos, hogy megtartsuk a szervezet vízháztartásának egyensúlyát – fűzte hozzá.

Jótanácsok gyerekeseknek

– Amikor először szaunázik velünk a gyermekünk, mutassunk és magyarázzunk el neki mindent! Arról is beszéljünk, miért kell törülközőt terítünk magunk alá!

– Az izzasztókúrát a legalsó sorban kezdjük! A gyermek ülhet, de feküdhet is. Fontos, hogy lábai a testével egy vonalban, azaz ugyanabban a hőmérsékleti zónában legyenek.

 

– Ha eukaliptuszos vizet locsolunk a forró kövekre, a keletkező gőz megkönnyíti a légzést. Vigyázzunk azonban arra, ha a gyermek szeretné csinálni, meg ne égesse magát! Ne is engedjük neki rögtön az első alkalommal!

– Amikor gyermekünk legelső alkalommal jár a szaunában, ne maradjon 8-10 percnél hosszabb ideig az izzasztókamrában!

– Ha a kicsi fekve tölti bent a perceket, a kabin elhagyása előtt 2-3 perccel ültessük fel, nehogy a vérnyomása hirtelen leessen, amikor kimegy!

– A nagyobb gyermek örömét leli abban, ha szüleivel együtt beállhat a hideg zuhany alá. Eleinte a hideg víz csak a lábait és a karjait érje! A tusolást mindig a szívtől legtávolabbi ponton kezdjük, s csak fokozatosan haladjunk felfelé! A szaunázáshoz szokott gyerekek szívesen „csobbannak be” a hideg merülő-medencébe.

– A gyermek reakciójának megfelelően rövid pihenés is beiktatható. Ehhez azonban feltétlenül fürdőköpenyt kell ráadni, vagy be kell csavarni egy nagy törülközőbe!