Ennyi mindenben változott az ajánlás a babával kapcsolatban

Nemhogy a szüleink nem mérvadók, ha baba gondozásról van szó, de még a saját több évvel korábbi tudásunkat is felül kell írni. Annyi mindenben változott és folyamatosan változik a csecsemőket érintő ajánlás, hogy a rutinra nem hagyatkozhatunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tudás
2018. január 26. Babaszoba
A babagondozás azok közé a témák közé tartozik, amihez Magyarországon mindenki ért, és sajnos nem is fél szóvá tenni, ha ő bizony másképp csinálta. Húsz évvel ezelőtt. Sokan szkeptikusak az ajánlásokkal kapcsolatban, ugye mindenkinek ismerősek az “én is feles tejet adtam a gyereknek csecsemőkorában, még sem lett semmi baja” típusú mondatok. A helyzet azonban az, hogy sokkal több mindent tudunk ma a táplálkozásról, a babáról, sőt a magzatról is, mint 20-30 éve, ráadásul több olyan tudományterület is van, ami korábban egyáltalán nem létezett. Az ismeretek bővülnek, a kutatási eredmények pedig sokszor teljesen más irányba viszik az addig megszokott gyakorlatot.
De nem kell még több évtizedes távlatokban sem gondolkoznunk, néhány év alatt is sokat változott az ajánlás a csecsemő gondozásával, etetésével kapcsolatban. Lássuk, mi az, amit nemhogy 20, hanem 6-10 éve sem teljesen így csináltunk. A legújabb ajánlásokat szedtük össze.

Fürdetés

Évekkel ezelőtt a napi rutin részeként, az esti szertartás kialakításáért azt ajánlották, hogy mindennap lehetőleg ugyanabban az időben, ugyanolyan körülmények között fürdessük meg a babát. Menet közben azonban kiderült, hogy a baba érzékeny bőrének nem tesz jót a mindennapos fürdetés, a kényes részeket úgy is tisztítjuk napjában többször is. Összekoszolni pedig nem tudja magát egy kisbaba. Manapság tehát nem ajánlatos a mindennapos babafürdetés.
(Csak kicsit tartozik ide, de úgy tűnik, hogy néhány magyar kórházban is követik a nemzetközi gyakorlatot és a baba megszületése után nem csutakolják le azonnal, hanem inkább hagyják a magzatmázat beszívódni, a családot pedig ismerkedni egymással.)

Köldökcsonk kezelése

Talán ez az egyik terület, ahol a legnagyobb a változás, egy évtizede a köldökcsonk alapos, gondos, napi szintű ápolása dívott: a köldököt fürdetés után, 70%-os alkohollal körbe kellett törölni, majd hintőporral be kellett szórni, mindezt azért, hogy gyorsabban száradjon le. Ehhez képest a jelenlegi ajánlás: az égvilágon semmit nem kell csinálni a köldökcsonkkal, csak szárazon és tisztán tartani és megvárni, amig leesik magától (pl. Németországban már 15 éve is pont ezt vallották).
Ráadásul a hexachlorophenes hintőporról kiderült, hogy korántsem ártalmatlan, agykárosodást is okozhat.
A bejegyzés itt folytatódik.