Erdély felé terjeszkedett a Születés Hete

Erdély kitett magáért: az idén kilencedik alkalommal megtartott Születés Hete rendezvénysorozaton - az előzetes részvételi adatok szerint - itt volt a legnagyobb a részvételi arány a különböző programokon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2011. május 24. hslaszlo

Erdély kitett magáért: az idén kilencedik alkalommal megtartott Születés Hete rendezvénysorozaton – az előzetes részvételi adatok szerint – itt volt a legnagyobb a részvételi arány a különböző programokon. Dézsi Réka főszervező a csaladhalo.hu–nak nyilatkozva elmondta, büszkék a 2011-es évre, hiszen minden eddiginél többen csatlakoztak országszerte és határainkon túlról a kezdeményezéshez.


A Születés Hete Közhasznú Egyesület – ahogyan az elmúlt nyolc évben, úgy ezúttal is – megtartotta a hagyományosan Anyák napjával kezdődő rendezvénysorozatát.

Mint azt a főszervezők egyike lapunknak elárulta, különleges volt az alkalom, hiszen ezévben elsőként határon túli városok is csatlakoztak: programokat szerveztek a hazai több tucat helyszín mellett Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és Kolozsváron is.

Dézsi Réka elárulta, hogy ugyan hivatalos részvételi adatok még nincsenek, de az előzetes hírek alapján itt, Erdélyben voltak kíváncsiak arányában a legtöbben a különféle születéssel kapcsolatos felvilágosító, információs előadásokra, bemutatókra.

Az intenzív „tréningeket” körülbelül nyolcvan helyszínen szervezték, helyszínenként átlagosan 15-20 konkrét programmal, vagyis összesen mintegy 1600 eseményt tartottak meg. Az érdeklődés igen változó képet mutatott – hangsúlyozta Dézsi Réka -, érdekes, hogy idén sem a fővárosi helyszínek voltak a leglátogatottabbak.

Fontos megjegyezni, fűzte hozzá, hogy az egyesületünkhöz csatlakozó szervezetek mindannyian teljesen ingyen, önkéntesen vállalták a szervezést, központi támogatás híján – mondta – ez akkor is nagy áldozatot jelent, ha több önkormányzat azért beszállt a helyben felmerülő költségekbe. Azért dolgozunk évek óta – fogalmazott a szakember -, mert köztudottan folyamatosan csökken a hazai születésszám, ami nem jó a társadalom számára. Meggyőződésünk, hogy sok minden más mellett ennek az is az oka, hogy egyre csökken a szülések minősége.

Dézsi Réka szerint ugyanis sokan azért vállalnak kevesebb gyermeket, mert helyrehozhatatlan trauma éri őket az első baba érkezésekor. Nem kapnak megfelelő felkészítést, kevés információval vágnak neki életük egyik legfontosabb és legmeghatározóbb pillanatának, így negatív élményekkel hazatérve később nehezen vállalkoznak további gyermekre. El szeretnénk érni – emelte ki -, hogy az édesanyák méltósággal szülhessenek, ehhez pedig az kell, hogy minden szükséges információt megkapjanak, mert az „információ üti agyon a félelmet”.