Erdő Péter: Jézus békét teremt Isten és az emberiség között

Jézus a közvetítő, ő teremt békét Isten és a tévútra sodródó emberiség között – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szenteste a budapesti Szent István-bazilikában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. december 26. MTI

Esztergom, 2016. december 25. Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (k) ünnepi szentmisét celebrál az Esztergomi Bazilikában 2016. december 25-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A zsúfolásig telt székesegyházban Erdő Péter arról beszélt: ma, amikor a Közel-Keleten nem tudnak elhallgatni a fegyverek, és amikor karácsonyra készülő ártatlan emberek sokaságát gyilkolják Európában is, a „szívünkben” kell megtalálni a békét. A béke felbukkan a karácsonyfa alatt, a családok asztalánál, de még a kórházban, vagy a magányos és idős emberek otthonában is, ha gyertyát gyújtanak és ránéznek a betlehemi képre – mondta.

„Ha ezt a békét meg tudjuk őrizni” az ünnep elmúltával is, „ha merünk kedvesek lenni azokkal is, akik ezt talán meg sem érdemlik”, akkor „a bűn és a nyomorúság minden akadályával szemben” „rajtunk keresztül is Isten legyőzhetetlen szeretete és békéje árad szét a világban – fogalmazott homíliájában a bíboros.

Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét celebrál az Esztergomi Bazilikában
MTI Fotó: Kovács Attila

Erdő Péter szólt arról is, hogy Jézus „nagyszerűségének felismerése rendet teremt” az ember életében. „Ha rádöbbenünk, hogy ő az a végtelen erő, akinek mindent köszönhetünk, akkor felemeljük a fejünket, és elindulunk sugárzó fényességének nyomában. Akkor elárad bennünk és körülöttünk az igazi béke, az Istentől származó, valódi rend nyugalma” – mutatott rá.

A betlehemi gyermek jászolánál lehet igazán megismerni „Isten fönségét, amely a szegénységet vállalta, Isten örök Igéjét, amely csecsemőként született közénk, Isten bölcsességét, amely túláradó szeretetből egyszerű alakot öltött”. „Mert Isten bölcsessége Jézus keresztjének látszólagos ostobasága által győzött a világon, és így nyitotta meg számunkra az utat az isteni élet gazdagsága felé. Ezért örülünk Jézus születésének” – tette hozzá Erdő Péter.