Erre is használhatod a borsmentát

A jellegzetes illatú növényt évszázadok óta használják megfázás, emésztési zavarok és fejfájás ellen. Az otthon is könnyedén termeszthető fűszer számos pozitív hatását ismerik és használják évszázadok óta. Gyógynövényeket bemutató sorozatunkban ma a borsmentát vettük górcső alá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 20. szabo.daniel

A jellegzetes illatú növényt évszázadok óta használják megfázás, emésztési zavarok és fejfájás ellen. Az otthon is könnyedén termeszthető fűszer számos pozitív hatását ismerik és használják évszázadok óta. Gyógynövényeket bemutató sorozatunkban ma a borsmentát vettük górcső alá.


A borsmenta az egyik legnépszerűbb fűszernövény a világon, hiszen a konyhaművészetben és a gyógyászatban betöltött szerepe miatt szinte mindenhol termesztik. Több mint negyven különféle vegyületből áll a növényből kinyerhető illóolaj. Jellegzetes illata és hűsítő hatása miatt, valószínűleg a mentol az a vegyület, amellyel szinte mindenki találkozott már. A borsmentaolajat a növény föld feletti részeinek vízgőz-desztillációjával nyerik.

Gyógyászati célra közvetlenül a virágzás előtt gyűjtik be a növény leveles szárát, majd hasznosítják ezernyi módon. Hiszen készíthetünk belőle teát, megszárítva a leveleit fűszerként használhatjuk, de van, aki csak jellegzetes illata miatt szerzi be.

Az orvostudomány régóta alkalmazza a borsmentát jótékony tulajdonságai miatt. Kiválóan hat például az emésztési zavarokra, hiszen görcsoldóként mérsékli az izomtónust, aminek hatására az emésztőrendszer simaizmai ellazulnak, így szüntetve meg a bélgörcsöket és a bélgázt. Az irritábilis szindróma esetében (amikor hasmenéses és székrekedéses rohamok váltják egymást) a növényben lévő mentol a természetes emésztőnedvek és az epetermelődés fokozásával serkenti az emésztést.

A borsmenta olaj az egyik legnépszerűbb savlekötő is egyben, hiszen számos kutatás igazolja, hogy a borsmenta illóolaja képes az epekövek oldására. Mielőtt azonban kicsavarnánk a szikét a sebész kezéből, mindenképpen konzultáljunk orvosunkkal a lehetséges alternatív megoldásokról.

Teaként elkészítve enyhítheti a mozgó járművökön jelentkező rosszullétet, olajként a bőrbe dörzsölve pedig az izomfájdalmakat csökkenti. Érdekes, hogy a sokak által tényként kezelt köhögés és megfázás elleni hatására csak korlátozottan állnak rendelkezésre bizonyítékok, az azonban biztos, hogy az illékony mentolt belélegezve a megfázás okozta nehézlégzés könnyebbé válik.

Számos formában vásárolhatjuk meg a borsmentát. Epekő és emésztési probléma esetén a vékonybélben oldódó kapszula szedése javasolt, mely lokálisan fejti ki hatását. Bélgáz képződés és orrdugulás esetén a növény leveleiből készült főzetet fogyasszuk. Ennek elkészítésekor figyeljünk arra, hogy a forrázást követően takarjuk le a csészét, hogy megőrizzük az értékes illóolajat. Szájfrissítésre csepegtessünk néhány csepp olajat a nyelvünkre, ha pedig fájdalomcsillapítóként szeretnénk alkalmazni külsőleg, akkor 10-15 ml borsmenta-olajat keverjünk egy semleges olajban.