Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Erről árulkodik a baba születési súlya

Erről árulkodik a baba születési súlya

A baba születési súlyát milliószor megkérdezik, ez a leggyakoribb kérdés, amit a friss szülőknek szegeznek rokonok, barátok, sőt idegenek is. Miért van ekkora jelentősége a születési súlynak?

Babaszoba,
“Általánosságban elmondható, hogy a születési súly jó mutatója lehet annak, hogy a baba egészséges-e” – mondja Dr. David Hill, a Dad to Dad: Parenting Like a Pro c. könyv szerzője. Egyszerűen fogalmazva, azok, akik a baba születési súlya felől kérdeznek, azt akarják megtudni, hogy egészségesen született-e a baba.
A születési súly bár egy fontos adat az újszülöttről, még sem mutatja meg tökéletesen, hogy milyen állapotban van a baba. Lehetséges, hogy egy kisebb súlyú csecsemőnek a bőre rózsaszín, a tekintete tiszta, míg egy átlagos, normál súlyú baba valamilyen egészségügyi problémával küzd. Mindez annyit jelent csupán, hogy van egy szám, a baba születési súlya, ami csak egy iránymutatója annak, hogy jól van-e a csecsemő. Önmagában a születési súly nem sokat jelent.

A baba születési súlya és a terhességi hét

A születési súly függ attól, hogy a baba mikor születik meg, mennyi időt töltött a méhben. Azok a csecsemők, akik időre érkeznek 2700 gramm-4000 gramm között vannak, míg a túl korán vagy terminus után születettek súlya eltérő lehet.
“A legtöbb esetben, ha a baba korán születik, kisebb lesz a születési súlya, míg ha későn, terminus után születik meg, akkor az átlagosnál nagyobb súllyal jön világra” – mondja Hill. “Tehát a születési súly megítélésekor az első szempont, amit figyelembe kell venni, a terhességi hét: egy kisbaba abszolút értelemben lehet kicsi, mert 36 hetesen született meg, de ha a mérete megegyezik egy átlagos 36 hetes baba méreteivel, akkor átlagosnak számít.”
A cikk folytatásához kattints.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Testedzés kell az embrióknak is

Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás jelentősen csökkenti a várandósság alatti komplikációk, betegségek számát, illetve az idő előtti szülés...

Close