Évente harminc halott gyerek

Megbecsülni nem lehet a számukat, annyi viszont bizonyos, hogy Magyarországon sokkal több gyermek válik - családon belüli, vagy azon kívüli - fizikai fenyítés, lelki terror, vagy szexuális zaklatás áldozatává, mint amennyi eset napvilágra kerül. Hazánkban évente harminc gyermek hal meg bántalmazás következtében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 06. Gyarmati Orsolya

Megbecsülni nem lehet a számukat, annyi viszont bizonyos, hogy Magyarországon sokkal több gyermek válik – családon belüli, vagy azon kívüli – fizikai fenyítés, lelki terror, vagy szexuális zaklatás áldozatává, mint amennyi eset napvilágra kerül. Hazánkban évente harminc gyermek hal meg bántalmazás következtében.


Gyerekbántalmazásról akkor beszélünk, ha valaki fájdalmat okoz egy gyermeknek, vagy a gyermek az illető miatt sérül meg. Ide tartozik a fizikai, vagy a lelki bántalmazás, a szexuális zaklatás, az elhanyagolás, illetve bármilyen cselekedet, amely a gyerek egészségét, életét, fejlődését, méltóságát veszélyezteti, kockára teszi.

Minden tizedik gyerek áldozat

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat két évvel ezelőtt megjelent felmérése szerint Magyarországon 2010-ben fizikailag 2391, lelkileg 4571 gyermeket bántalmaztak, és 240 gyermek vált szexuális zaklatás áldozatává. Bár ezek a számok is nagyon magasak, sajnos a közelében sem járnak a valós, sokkal magasabb arányoknak, hiszen a legtöbb ilyen eset zárt ajtók mögött történik, és sosem derül ki. Arról nem beszélve, hogy a fizikai és szexuális bántalmazás éppúgy okoz lelki traumát, mint a “szimplán” lelkileg terrorizált gyerekek esetében. A gyermekjóléti szolgálatok összesített adatai szerint hazánkban nagyjából minden tizedik gyerek veszélyeztetett, ha beleszámoljuk a fizikai és érzelmi elhanyagolás eseteit is.  

Honlap a gyerekbántalmazásról

Egy éve indult el a www.gyermekbantalmazás.hu weboldal, amely gyerekeknek és szülőknek egyaránt nagy segítséget nyújt a témában. A honlap abszolút hiánypótlóként jelent meg. Létrehozói azt a célt tűzték ki, maguk elé, hogy összefogják a segíteni tudó szervezeteket és szakembereket, ismertetik a jogi lehetőségeket, és tanácsokat adnak. Jelenleg Magyarországon két valóban aktívan működő szervezet foglalkozik ilyen esetekkel: az ESZTER Alapítvány és Ambulancia (Alapítvány az Erőszakos  Szexuális  Támadást  Elszenvedettek Rehabilitációjára) és a NaNE, vagyis a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület.

Világszerte

Bizonyos becslések szerint évente világszerte ötszázmillió-másfél milliárd gyermek válik erőszak áldozatává. Ebből nagyjából 275 millióan a családon belül szenvedik el az erőszakot. Az UNICEF egy 2003-ban készült felmérése szerint a világ huszonhét legfejlettebb országában évente 3500 tizenöt évnél fiatalabb gyermek hal meg fizikai bántalmazás, vagy elhanyagolás miatt. A szexuális zaklatás és erőszak az esetek 98 (!) százalékában büntetlen marad. Az Európai Unióban minden harmadik kamasz lány első szexuális élménye valamilyen erőszakhoz kötődik és ez az arány folyamatosan romlik.

Egyre elkeserítőbb arányok

A NaNE honlapján található tájékoztató szerint a szexuálisan bántalmazott gyerekek tíz százaléka öt év alatti, és az elkövetők 80 százaléka a gyermek családtagjai, rokonai közül kerül ki. Dr. Virág György klinikai szakpszichológus, az ESZTER Alapítvány vezetője, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) igazgató-helyettese elmondta: a szemérem elleni erőszak az utóbbi tíz évben a tizennégy éven aluliak esetében elképesztő mértékben, mintegy hatvan százalékkal ugrott meg Magyarországon, bár azt nem lehet tudni, hogy vajon a feljelentések száma nőtt-e meg, vagy az erőszakos cselekedetek száma. Az OKRI egy 2003-as vizsgálata során, amelyben mintegy hatezres, a felnőtt magyar lakosságra reprezentatív mintát kérdeztek arról, hogy gyermekkorukban zaklatták-e őket szexuálisan kiderült, hogy a felmérésben részt vevők két százalékának volt ilyen tapasztalata, ami azt jelenti, hogy legalább 141 ezer gyermek élt áldozatként akkoriban Magyarországon, s ezeknek az embereknek a háromnegyede vallotta azt, hogy a zaklató személy családtag, rokon, vagy ismerős volt.

Néma áldozatok

Dr. Virág György arra is rámutatott, hogy az esetek nagy többsége többek között azért nem derül ki soha, mert az áldozatok nem beszélnek róla senkinek. A fenti felmérésben részt vevők fele soha nem beszélt a zaklatás tényéről. Ennek oka, hogy családon belüli zaklatás egészen más trauma, mint ha egyszer történik ilyen valakivel és idegen ember áldozatául esik. A családon belüli zaklatás esetében sokszor évek telnek el, tehát krónikus traumáról van szó, arról nem beszélve, hogy a gyerekek egyrészt félnek, másrészt bűntudat alakul ki bennük. Felnőve ezek az áldozatok tipikusan szexuális problémákkal küzdenek: válhatnak egészen fóbiássá a szexuális érintkezés minden formáját illetően, de előfordul a másik véglet is, amikor az illető felnőve egyik szexuális kapcsolatból a másikba menekül, mindenféle érzelem megélése nélkül. Természetesen a zaklatás következményei nem csak fizikai jellegűek, mondja Dr. Virág György: az abúzusnak kitett gyerekeknél sérül a bizalom, elkezdenek rettegni bármiféle intim helyzettől. Jellemzően szorongókká válnak, depressziósak lesznek, öngyilkossági kísérleteket követnek el. A fent már említett felmérés során kiderült, hogy a zaklatott gyerekek nagyjából 20 százalékánál fordult elő öngyilkossági kísérlet, illetve pszichiátriai kezelés.

Hajtépés, depresszió, öngyilkosság

De mit tehet a szülő, a környezet, ha a gyerekek nagy többsége soha nem beszél arról, mi is történt, történik vele? Dr. Virág György felhívta a figyelmet egy sor olyan viselkedésbeli változásra, amelyek utalhatnak arra, hogy a gyermeket valaki zaklatja. Ha egy gyerek korábban jó társas kapcsolatokkal rendelkezett, de hirtelen visszahúzódóvá válik, ha radikálisan és indokolatlanul romlik az iskolai teljesítménye, ha az addig szelíd gyerek agresszívan kezd viselkedni, ha hirtelen olyan szexuális ismeretekről tesz tanubizonyságot, ami indokolatlan életkora folytán, ha korának nem megfelelő, erősen erotizált, gátlástalan viselkedést mutat, ha elkezd ágyba vizelni, ha fóbiái vannak bizonyos helyektől, helyzetektől, személyektől, gondolhatunk arra, hogy a gyermek szexuális zaklatás áldozata.

Áldozatok vannak, lelki segítségnyújtás alig

Noha a szexuális zaklatás eseteinek egy része kiderül, ilyenkor sincs könnyű dolga sem az áldozatnak, sem a gyermeket szerető családtagoknak, akik ugyancsak sérülnek lelkileg. Egy ilyen trauma, ami sokszor évekig tart, mire fény derül rá olyan mély sebeket ejt, amelyek lassú forradására csak hosszan tartó, szakszerű felügyelet mellett lenne esély. Dr. Virág György azonban úgy látja, ez ennek a területnek az egyik Achilles-pontja, mivel Magyarországon gyakorlatilag nincs megfelelő ellátás az áldozatok számára. “Jelenleg ilyen munkát egyedül az ESZTER Alapítvány végez. Budapesten sem jó a helyzet, de vidéken egyenesen katasztrófális. Működik ugyan az áldozatsegítő szolgálat, de az elsősorban anyagi és jogi segítséget nyújt, nem lelkit. Valamiért a szexuális trauma olyan terület, amelyet a pszichológusok is kerülnek.”