„Évente kétezer embert adunk az országnak”

Kaáli Géza szülész-nőgyógyásznak köszönhetően Magyarországon országos hálózattá fejlődött a lombikbébi program. A fennállása 20. évfordulóját ünneplő intézményt eddig több mint százezer meddő pár látogatta meg. Az intézet a világ 6-7. legnagyobb lombikbébi centrumának tekinthető.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 02. bencze.aron

Kaáli Géza szülész-nőgyógyásznak köszönhetően Magyarországon országos hálózattá fejlődött a lombikbébi program. A fennállása 20. évfordulóját ünneplő intézményt eddig több mint százezer meddő pár látogatta meg. Az intézet a világ 6-7. legnagyobb lombikbébi centrumának tekinthető. A Rádió Orient műsorában az intézet vezetője beszélt a magyar finanszírozási rendszerről, a meddőség okairól és a kezelések eredményeiről.


A Kaáli Intézet az emberek legintimebb, legnehezebb problémáját, a terméketlenséget oldja meg. A Kaáli Géza szülész-nőgyógyász által alapított intézmény országos hálózattá fejlesztette hazánkban a lombikbébi programot. „A rendszerváltást követően a nálam tanuló ösztöndíjas orvoshallgatók vetették fel, hogy az amerikai intézményt Magyarországon is honosítani kellene. Az intézet most ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját” – beszélt a kezdetekről a Rádió Orient vendége.

„Ma már alig tudok elmenni valahová, hogy ne találkozzak saját lombikbébikkel. Jól eső érzés sikeres emberként látni a korábban a lombikban lévő babákat” – emelte ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége. Kaáli elmondta, a magyar központ a 6-7. legnagyobb lombikbébi centrum a világon. „Az országban jelenleg 8 intézet működik. Évente kétezer embert adunk az országnak. Eddig több mint százezer pár próbálkozott nálunk a gyermekáldással ” – hangsúlyozta az intézetvezető.

A Rádió Orient vendége liberálisnak, kielégítőnek értékelte a magyar törvényi szabályozást. „A magyar finanszírozás megfelelő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár öt alkalommal fizeti a kezeléseket. Jól működik a rendszer, Európa sok országa büszke lehetne rá” – tette hozzá.

Magyarországon jelenleg körülbelül 150 ezer meddő házaspár él. A lombikbébi kezelést öt alkalommal igényelhetik, ezután majdnem mindenkinek születik legalább egy gyermeke. Az esetek 20-25 százalékában az ikerterhesség is előfordul. A szülész-nőgyógyász elmondta, ez a kezelések legnagyobb problémája.

A mesterséges megtermékenyítés és a lombikbébi program területén számtalan újdonság és szenzáció bukkan fel. Kaáli elmondta, az intézet minden kipróbált megoldást átvesz. „A jó megoldások előnyeit élvezni fogják betegeink” – hangsúlyozta.

A meddőség okai az esetek nagy százalékában feleződnek a férfiak és a nők között. A manapság népbetegségnek is tekinthető terméketlenség egyik legfőbb oka, hogy a fiatal nők karrierszempontból egyre távolabbra tolják a gyermekvállalás időpontját. Negyven éves kor felett pedig már nagyon nehéz hatékonyan teherbe ejteni a párokat. A Rádió Orient vendége elmondta, fontos, hogy probléma esetén minél hamarabb szakavatott kezekbe kerüljenek az érintettek. „Amennyiben 1-1,5 év után normálisan nem jön össze a terhesség, kivizsgálásra kell menni” – hangsúlyozta.

A stressz önmagában nem okoz meddőséget. Az azonban tény, hogy jobb lelki körülmények között könnyebb a kezelés elvégzése és a teherbeesés – emelte ki Kaáli. A szülész-nőgyógyász ezután a fogamzásgátló tabletták lehetséges hatásairól is beszélt. „A huzamosabb ideig fogamzásgátlót szedő hölgyek a tabletta abbahagyása után könnyen teherbe ejthetőek. Nekik van a legnagyobb esélyük a gyermekáldásra” – oszlatta el a kételyeket. Hozzátette, a kíméletes körülmények között végzett abortusz meddőséget okozó hatása minimális.

„Az intézet egyetlen feladata, hogy segítsen a terméketlenséggel küzdő pároknak. A legmodernebb eszközökkel és eljárásokkal, hálapénz nélkül igyekszünk kielégíteni igényeiket ”- emelte ki a közigazgatási rádió vendége. Hozzátette, az intézmény célja, hogy azok a párok, akik beavatkozás után mégis gyermektelenül maradnak, lelki megnyugvással távozzanak.