Évről–évre nehezebb a teherbeesés

Hazánkban évről évre kevesebb az abortuszok száma, ami egyrészt nagyon örvendetes adat, másrészt azonban elgondolkodtató, főleg ha azt is nézzük, hogy ennek ellenére a népességcsökkenés is folyamatos.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2017. december 04. Babafalva

Hazánkban évről évre kevesebb az abortuszok száma, ami egyrészt nagyon örvendetes adat, másrészt azonban elgondolkodtató, főleg ha azt is nézzük, hogy ennek ellenére a népességcsökkenés is folyamatos. Ennek oka többrétű, hiszen számolni kell a fogamzásgátló módszerek hatékonyságának növekedésével, de sajnos azzal is, hogy a környezeti ártalmaknak köszönhetően sok esetben a teherbeesés is egyre nehezebbé válik. A témában Ratkó Tünde szülésznővel beszélgettünk a ratkotunde.hu-n.

A terhesség kialakulása

Ahhoz, hogy egy várandósság spontán kialakuljon az együttlét mellett még egy sor részletnek is stimmelnie kell. Mindenekelőtt szükséges, hogy mind az anya, mind pedig a leendő apuka szaporítószervrendszere megfelelően működjön, ide értve a méh állapotát, a peteérés rendszerességét, vagy a sperma mennyiségét, minőségét. Ezek a részletek azonban a korok függvényében sajnos egyre inkább romlanak. A nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, és az iparosodással együtt járó ártalmak sajnos mind rányomták bélyegüket az egészségünkre.

Az abortuszok számának csökkenésében az is szerepet játszik, hogy a fogamzásgátló módszerek egyre hatékonyabbak, és az áruk is egyre inkább elérhető az alacsonyabb egzisztenciájú rétegek számára is. Ugyanakkor azzal is érdemes számolni, hogy nem minden esetben támogatja az OEP a beavatkozást. Ez azt jelenti, hogy a szám csökkenésében szerepet játszik az is, hogy az abortuszért 37 000 forintos összeget kell kifizetni, ha az indok nem az anya olyan egészségi állapota, mely erősen befolyásolja a magzat egészségét is.

A cikk folytatásához kattints.