Extra magas a halálozási arány az amerikai szülő nők körében

Eltűnt politikai aktivisták Argentinában, elviselhetetlen körülmények a dél-afrikai börtönökben - az Amnesty Internationalt (AI) leginkább az ilyen történeteiről ismerjük. Egy most közzétett jelentés azonban a nők jogainak rendszeres megsértése részeként számol be az édesanyák egészségügyi kríziséről az Egyesült Államokban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 23. Gyarmati Orsolya

Eltűnt politikai aktivisták Argentinában, elviselhetetlen körülmények a dél-afrikai börtönökben – az Amnesty Internationalt (AI) leginkább az ilyen történeteiről ismerjük. Egy most közzétett jelentés azonban a nők jogainak rendszeres megsértése részeként számol be az édesanyák egészségügyi kríziséről az Egyesült Államokban.


Az AI “halálos szülés” című közleménye szerint annak az esélye, hogy az Egyesült Államokban egy nő szülés közben hal meg ötször nagyobb, mint Görögországban, négyszer nagyobb, mint Németországban és háromszor akkora, mint Spanyolországban. Az USA-ban naponta legalább két nő hal meg valamilyen terhességgel kapcsolatos ok miatt. Míg 1987-ben minden 100,000 várandós, vagy szülő anya közül 6,6 halt meg, addig ez az arány 2006-ra megközelítette a 13,3-at. (És ha nem lennének elég sokkolóak ezek a számok, az Amnesty felhívja a figyelmet arra, hogy ennél valószínűleg sokkal magasabb a halálozási arány, mivel semmilyen előírás nincs arra nézve, hogy ezeket az eseteket dokumentálják, vagy jelentsék.

Mértéktelen halálozási arány

“Amerika minden más országnál többet költ egészségügyre és mégis, az amerikai nők nagyobb eséllyel halnak meg valamilyen várandóssággal kapcsolatos probléma miatt, mint negyven másik országban”, mondja Nan Strauss, a jelentés társszerzője, aki két éven át tanulmányozta az édesanyák mortalitási esélyeit világszerte. “Úgy gondoltuk, ez botrányos.”

Az Amnesty szerint a várandóssághoz köthető, Egyesült Államokban előforduló haláleseteknek nagyjából a fele megelőzhető lenne, ha az egészségügy nem vérezne annyi sebtől. Gondok vannak az egészségügyi ellátás elérésével, a hanyag, hozzá nem értő, vagy diszkriminatív bánásmóddal, valamint a nagyszámú, magas kockázattal járó beavatkozásokkal, mint pl. a császármetszés. “A nők nem titokzatos esetek miatt halnak meg, amelyeket nem tudunk kezelni”, mondja Strauss. “A nők azért halnak meg, mert a rendszer darabokban van és ők nem kapják meg azt a teljeskörű ellátást, amelyre szükség lenne.”

Szétesett egészségügy

Az Amnesty-jelentés számos olyan akadályra hívja fel a figyelmet, amelyekkel a nőknek szembesülniük kell, amikor egészségügyi szolgáltatást akarnak igénybe venni. Ezek az akadályok azok számára is jelen vannak, akiknek van biztosítása. Természetesen a fő ok a szegénység, de túl sok nő van kitéve a sokszor felesleges és veszélyes beavatkozásoknak, és nagyon nehéz olyan ellátást kapni, ami nőközpontú, és családközpontú ellátást biztosít bábák segítségével.

Az Amnesty International felszólította Obama elnököt, hogy hozzon létre egy kifejezetten az anyák egészségével foglalkozó hivatalt az Egészségügyi Minisztériumon belül. “A megfelelő ellátáshoz való hozzájutás csak egy tényezője az ügynek”, figyelmeztet Maureen Corry, a kutatással és tanácsadással foglalkozó Childbirth Connection nevű szervezet ügyvezető igazgatója. “El akarjuk érni, hogy csökkentsék a veszélyes beavatkozások, például a császármetszések arányát, és könnyebbé akarjuk tenni az anyák és a babák számára megfelelő és szükséges egészségügyi szolgáltatások elérését.”