Ez történik, ha sírni hagyod a babát

Találtunk egy igen szemléletes videót arról, mi folyik ilyenkor a bébi agyában. Oké, és mi lesz az alvástanítással? Megmutatjuk azt is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
sírás
2018. február 06. Dívány

Természetesen vannak csecsemők, akik sosem sírnak, meg akiket alvásidőben csak betesznek az ágyukba és ott maguktól elalszanak. Az én ismeretségi körömben is van ilyen, nekik sosem kellett állást foglalniuk az évtizedes „sírni hagyni vagy nem sírni hagyni” vitában. Nekünk többieknek, akiknek a gyereke sírni szokott, azonban ki kell alakítanunk a véleményünket a témában. Ehhez most kaptunk egy remek videót a Science Nature Page című ismeretterjesztő oldal készítőitől, amely három percben elmagyarázza, mi történik, amikor sír a baba. Sajnos, semmi jó.

Ha sírni hagyjuk, rosszul fejlődik az agya

Ha sírni hagyjuk a babákat, az súlyos problémákhoz vezethet, amely negatív hatással van a fejlődésükre és későbbi jóllétükre. Az első élethónapokban átélt intenzív stressz megváltoztatja az agyi hírvivő anyagok hálózatát, ami az agy felépítésében és működésében is változásokat okoz. Az agyi változások hasonlítanak azokhoz, amelyeket depressziós felnőttek agyában látni. Ha egyedül sír a baba, túlaktiválódhat az adrenalinrendszere, amely növeli a későbbi agresszivitás, impulzivitás kockázatát. A sírni hagyás hátráltatja az immunrendszer működését, ezáltal fogékonyabbak lesznek a betegségekre. Egy kutatás szerint a sírni hagyott babáknál nem fejlődtek ki bizonyos intellektuális és társas készségek, és nehezen kontrollálták érzéseiket.

A bejegyzés folytatása és a videó itt tekinthető meg.