Ezek a legjobb szívbarát ételek
A kifejezetten szívbarát ételeket pár éve megkülönböztető jelzéssel is ellátják, vannak azonban olyan "jelöletlen" élelmiszerek, amelyek fogyasztásával sokat tehetünk szívünk egészségéért. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

A kifejezetten szívbarát ételeket pár éve megkülönböztető jelzéssel is ellátják, vannak azonban olyan “jelöletlen” élelmiszerek, amelyek fogyasztásával sokat tehetünk szívünk egészségéért. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.
Kezdjük két, itthon sokak által gyanakvással fogadott növénnyel, az avokádóval és a spárgával. Az avokádó igazi “koleszteringyilkos”: rendszeres fogyasztása révén 17 százalékkal csökkenthető a vér összkoleszterinszintje, sőt a HDL (“jó”) koleszterin szintjét növeli, míg az LDL (“rossz”) koleszterin szintjét csökkenti. Dietetikusok azt ajánlják, majonéz vagy más szósz helyett vágjunk pár szelet avokádót a szendvicsbe, így az étel sem lesz száraz, és egészségünkért is tettünk valamit. A spárga kiváló értisztító hatású; rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a vérrögök képződésének esélyét.
A fentieknél itthon sokkal elterjedtebb szívbarát zöldség a brokkoli és a spenót. A brokkoli K-vitaminban gazdag, amely egyfelől nélkülözhetetlen a csontképződéshez, másfelől csökkenti a kalcium érelmeszesedéshez vezető hatását, a spenót pedig kálium- és folsavtartalma miatt csökkentheti a vérnyomást.
Nemcsak a zöldségek dolgoznak a szívért: a gyümölcsök közül a narancs, a gránátalma és az áfonya szívvédő tulajdonságára derült fény az eddigi kutatások során, a görögdinnye pedig aminosav-tartalma révén kifejezetten vérnyomáscsökkentő hatással bír.