Ezért fontos az ölelés egy újszülöttnek

Egy új kutatás egészen más szemszögből is megvilágítja, miért olyan fontos a csecsemők ölelgetése.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kisbaba
2017. december 12. Dívány

Az persze eddig is nyilvánvaló volt, hogy a szüleikkel való érintkezés fontos a babák számára, az érintésekkel kapcsolatba hozható epigenetikai szabályozás hatásmechanizmusát azonban most vizsgálták meg először a kutatók. Úgy tűnik, a gyakrabban ölelgetett babák esetében molekuláris szinten is megfigyelhetők bizonyos változások – írja a Science Alert.

A kutatás során 94 baba szüleit kérték meg a kanadaiak, hogy vezessenek naplót arról, milyen gyakran dédelgették/ölelgették a csemetéjüket a szülést követő első öt hét alatt. Ezenkívül azt is rögzíteniük kellett a szülőknek, hogy viselkedtek ez idő alatt az újszülöttek: mennyit sírtak, mikor aludtak.

Az már ekkor látszott, hogy azok a babák, akiknek kevesebb ölelgetés jut, többet sírnak, mint a többet dédelgetett társaik, egy négy és fél évvel később megejtett DNS-vizsgálat során azonban az is kiderült, hogy mindez a DNS metilációra is hatással van. Ez egy olyan biomechanikai folyamat, amely a kromoszómák változásával jár együtt, és a génexpresszióra is hatással van.

A cikk folytatásához kattints.