Ezért hízik el egyre több tizenéves

A tizenévesek egyre gyakrabban híznak el, az e miatti aggodalmak pedig egyre nagyobbak. Ráadásul mindez nem csupán esztétikai probléma, hanem súlyos egészségügyi kockázatot is rejt. De vajon mi okozhatja mindezt?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
okok
2016. november 18. MNO

A fiatalok jóval kevesebb kalóriát égetnek el nyugalmi állapotban azután, hogy belépnek a pubertás korba – idézi a Science Daily a University of Exeter kutatóit. Az egyetem szakemberei a Nature folyóiratban publikálták tanulmányukat, amelynek eredménye azért is meglepő, mert a gyors növekedési időszakban épp ennek ellenkezőjére lehetne számítani.

A tizenkét éven át, 2000 és 2012 között készült kutatás során közel 350 iskolás adatait elemezték. A gyermekeket 5 éves koruktól 16 éves korukig havi rendszerességgel vizsgálták meg: ennek során a test összetételét, az anyagcserét és a fizikai aktivitás szintjét is tanulmányozták. Végül összesen 279 fiatal adott engedélyt arra, hogy a róla gyűjtött információk szerepeljenek a tanulmányban.

A kutatásban részt vevő Terence Wilkin tavaly is publikált egy tanulmányt, melyből kiderült: a gyermekek két lépcsőben, csecsemőkorban (vélhetően a szülők által választott étrend és életmód miatt) és pubertás korban fogékonyak leginkább az elhízásra. Azonban az, hogy az utóbbinak milyen okai lehetnek, eddig tisztázatlan volt.

A cikk itt folytatódik!