Ezért jobb, ha hidegben futunk – Az őszi és téli kocogás előnyeit igazolja egy kutatás

Egy friss kutatásból kiderült: sokkal egészségesebb hidegben futni, mint melegben. A szakértők szerint ugyanis az alacsony hőmérséklet kíméli a szív-és az érrendszert, hiszen a szervezetnek kevesebb energiára van szüksége ahhoz, hogy jól teljesítsen. Olvass tovább a részletekért!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ősz
2016. november 30. Családháló

Hidegben jobb futni, mint melegben

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én soha nem szerettem a téli hidegben, de még csak az őszi hűvösben sem sportolni. Szerintem ez nem csoda, hiszen ha a hőmérséklet a béka feneke alatt van, ráadásul a nap sem süt olyan sokat, elég nehéz rávenni magad, hogy Rocky-ként végigszántsd a pesti utcákat. Pedig szakemberek szerint az őszi, téli időszak a legjobb a sportra, mert a hideg könnyebbséget jelent a testednek. A londoni St. Mary Egyetemen végzett kutatás kiderítette, hogy az alacsony hőmérséklet akár 6%-kal is képes csökkenteni egy ember pulzusát, hiszen kevesebb vér szükséges a szervezetnek ahhoz, hogy megküzdjön a hővel.

5

Egy átlagos, kb. 40 percig tartó futás egy közepesen meleg napon kb. 1,3 liternyi izzadtságot követel attól, aki sportol. Ekkora mennyiségű folyadékvesztésnél azonban a test már igencsak igénybe van véve, hiszen meg kell akadályoznia a dehidratációt – ehhez persze nagy mennyiségű energiára van szüksége. Az őszi, téli napok alacsony hőmérséklete ennek pont az ellenkezőjét igényli a testtől: kevesebb energia kell ugyanakkora teljesítményhez, vagyis kisebb teher hárul a szív-és érrendszerre.

via