Ezért kell közbelépni, ha a testvérek bántják egymást

Kutatók a családon belüli erőszak egyik igen elhanyagolt, ám nagyon gyakori formájával foglalkoztak: mit lehet tenni, egyáltalán közbe kell-e avatkozni, ha a testvérek bántják egymást?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülő
2019. március 12. Dívány

Csak játszanak, majd úgyis kinövik? A testvérek közötti erőszak sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Lehet érzelmi vagy fizikai bántalmazás, melyek végigkísérhetik az áldozat egész életét. De hol húzzuk meg a határt a testvéri rivalizálás és a családon belüli erőszak között? A kutatás eredményeiről a Study Finds számolt be.

Gyakori formája a bántalmazásnak

A jelenség jellemzően azokban a családokban figyelhető meg, ahol három vagy annál több gyerek él. Általában az elsőszülött vagy az idősebb fiú testvér az elkövető, az áldozatok pedig általában a fiatalabb testvérek.

A Warwicki Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mi okozza a testvérek közötti agressziót. Hogy ezt kiderítsék, különböző tényezőket vizsgáltak, például a szülők nevelési stílusát, a család felépítését, a társadalmi hatásokat, valamint a gyerekek személyiségét.

„A testvérek közötti agresszió a családon belüli erőszak leggyakoribb formája, azonban a szülők és a szakemberek általában nem veszik elég komolyan, úgy gondolják, hogy ez része a testvéri kapcsolatoknak, és a gyerekek majd úgyis kinövik” – mondja Dieter Wolke, a kutatás vezetője. „Ezzel szemben, egyre több bizonyíték van arra, hogy komoly következményei lehetnek annak, ha a testvérek bántják egymást – mint például a magány vagy mentális problémák kialakulása, sőt egyes kutatások összefüggésbe hozzák a későbbi bűnöző életmód kialakulásával is.”

A cikk itt folytatódik.