Ezért lesz függő a gyereked

Miért lesz depressziós a gyerek? Miért nyúl droghoz, alkoholhoz? Ezek azok a kérdések, amelyeket sok, egyre több szülő tesz fel magának. Mindezekre nem ad ugyan konkrét választ a Köztes Átmenetek – a drog című kiállítás, viszont egyszerű dolgokkal szembesít.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 29. szabo.daniel

Miért lesz depressziós a gyerek? Miért nyúl droghoz, alkoholhoz? Ezek azok a kérdések, amelyeket sok, egyre több szülő tesz fel magának. Mindezekre nem ad ugyan konkrét választ a Köztes Átmenetek – a drog című kiállítás, viszont egyszerű dolgokkal szembesít.


Ülünk az első szobában, mely egy nappalira hajaz, megy a TV – ez meg az átlag – család nappalijára hasonlít. Benne sok-sok ember próbálja fejtegetni szerhasználata okát. Cseppnyi hasonlóság sincs: van köztük cigány putriból jött gyerek, van, aki a kerület leggazdagabb családjának a sarja, van apa vagy anya nélkül felnőtt fiatal, de van mintacsaládban nevelkedett is. Lassan mégis kibontakozik a közös vonás: valamilyen krízis, de leginkább valaminek a hiánya.

Hay Éva, a kiállítás szerzője és rendezője úgy vezet végig az öt szobán, mintha csoport lennék. Merthogy a Fekete Sas utca 3. szám alatt található kiállítás alapvetően csoportoknak szól. Főleg középiskolásokat céloz vagy szülőket, akiknek hasonló korú gyereke van, lesz.

A vándorkiállítás eddig hetven településen fordult meg, köztük négy határon túli városba is eljutott, Szabadkán annyira sikeres volt, hogy ott állandó „másolatot” készítettek. A szerző szeretné, ha Budapesten hosszabb időre is leragadhatna, hiszen – mondja – a nagyvárosban valahogy nehezebben mozdíthatóak a felnőttek.

A nappaliból felállva  – ahogyan a TV-ben levetített egyik gyógyult fogalmazott – „megkeressük a szerünket”: a második szobában hatásuk szerint csoportosítva találkozunk a drogokkal. Ma gyakorlatilag nincs a rehabon heroinista – tudjuk meg -, a legtöbben dizájner drogokat használnak. Meg alkoholt, hiszen szeretjük másképp hinni, de az alkohol mégiscsak drog. Idehaza pedig pláne. Miközben az illegális kábítószerek használatának európai rangsorában a középmezőny alján helyezkedünk el, addig szégyenfolt, hogy az alkohol+gyógyszer kombóval messze az EU-átlag felett élünk. Hay Éva hangsúlyozza, hogy minden droggal, így az alkohollal is akkor kezdődik az igazi baj, amikor adott probléma megoldására próbáljuk használni, és mértéktelenül.

A negyedik és ötödik helységből visszafelé indulva érezzük azt, amit egy jó kiállításon érezni kell. Zakatolnak az agyunkban az új információk, érzünk egy kis kíváncsiságot, egy kevés borzongást, és érezzük azt is, hogy a kiállítást meg kell néznie a fiataloknak és a szüleiknek is.

Infók a kiállításról.