Ezért nagyon fontos a korababák fejlesztése

A koraszülöttek gyermekkorukban várhatóan rosszabb nyelvi készségekkel bírnak, mint időben világra jött társaik - állapította meg egy amerikai kutatás. A most publikált vizsgálati módszerrel a lemaradás idővel jelentősen csökkenthető, vagy akár be is hozható - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fejlesztés
2018. április 05. csalad.hu

Már az első jelek észlelését megelőzően megkezdhető a korai fejlesztés egy amerikai tudóscsoport most bemutatott kutatása alapján. Az Illinoisi Egyetemen azt vizsgálták, milyen hatással van a gyermekek nyelvi készségére, ha idő előtt jönnek a világra. A megállapítás szerint a harmadik trimeszter idején megszületett babák később várhatóan rosszabban teljesítenek a szövegértés és -alkotás terén, mint a 40. héten világra jött társaik.

A kutatók képalkotó eljárásokkal vizsgálták az újszülöttek agyi funkcióit, és azt találták, hogy észlelhető a különbség a hallásért és a hangok megértéséért felelős területeken már azt megelőzően, hogy a gyermek kommunikálni próbálna. Brian Monson professzor, vezető kutató az eredményekről beszámoló China Daily című kínai lap angol kiadása szerint munkájuk fontosságát sok más mellett azzal magyarázta, hogy “nagyon korlátozott ismereteink vannak arról, miként fejlődik az agy ezen része a koraszülötteknél”. Éppen ezért a változások megértésében, és a korai fejlesztés megkezdésében nagy segítség lehet a célirányos vizsgálat elvégzése.

A cikk itt folytatódik.