Ezért ne dohányozz és ne is e-cigizz terhesen

A nikotin káros a magzatra, bármilyen formában is visszük be, ezért inkább hagyd abba!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2017. augusztus 22. Dívány

A terhesség alatti dohányzás káros a babára, ezt mind tudjuk. De mit okoz pontosan és miért? És mi a helyzet az elektromos cigarettával, jobb, ha azt szívom terhesen? Hát, nem igazán: a hagyományos cigaretta káros hatásainak jelentős része a nikotintartalmából ered, így ha az e-cigibe nikotintartalmú folyadékot teszünk, akkor ugyanezek a káros hatások megmaradnak. Meg akkor is, ha nikotintapaszt ragasztunk magukra.

A nikotinos e-cigi magzatra gyakorolt hatásáról eddig kevés kutatás született, mivel viszonylag új találmányról van szó, de a nikotin az nikotin. Állatkísérletes adatok szerint nagyjából mindegy, milyen formában esszük meg a nikotint terhesen, az mindenképp a vérkeringésünkbe, majd a magzatba kerül, és pont ugyanolyan káros hatásokat okoz.

A nikotin – akármilyen formában jut a várandós anya, és rajta keresztül a magzat szervezetébe – pedig ezeket okozza, mutatjuk.

  1. Spontán vetélés, koraszülés

A nikotin növeli a spontán vetélések, halva születés, koraszülés kockázatát. Ennek az az oka, hogy a nikotin érszűkítő hatású – nem hosszú távon, hanem közvetlenül, azaz amikor anya szívja a cigarettát, akkor egy időre átmenetileg összeszűkülnek az anyai erek, a méhlepény erei, és a magzat erei (amikor már kifejlődtek). Az érszűkület pedig rosszabb oxigénellátottsághoz vezet. A méhlepény emiatt hamarabb leválhat a méhfalról, vérzést, koraszülést okozva, de a vetélés kockázata enélkül is fokozott.

  1. Újszülöttkori intenzív ellátás

A nikotint használó anyák újszülött babái nagyobb eséllyel kerülnek ellátásra újszülöttintenzív osztályokon. Ennek az az elsődleges oka, hogy gyakrabban koraszülöttek, de ha nem azok, akkor is átlagosan 200 grammal kisebb súlyúak a nemdohányzó anyák babáinál. A koraszülöttek és a kis súlyú babák pedig sokkal nehezebben képesek saját testhőmérsékletüket szabályozni, és a fertőzésekre is sokkal fogékonyabbak.

 

A cikk ide kattintva folytatódik.