Ezért ne nézz híradót a gyerekkel!

Képtelenség teljesen megvédeni a gyereket a médiából felé áramló rossz hírektől, ezért fontos, hogy olyan légkört teremtsünk otthon, hogy merjen ezekről kérdezni. Ellenkező esetben ugyanis könnyedén félelmekhez és szorongáshoz vezethetnek a feldolgozatlanul elraktározott ijesztő hírek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. december 14. Dívány

Ha bekapcsolom a tévében a híradót, akkor nagyjából másból se áll, csak hogy ki lopott meg kit, hányan haltak meg súlyos balesetben, és a világ túlsó felén pedig épp milyen földrengés vagy erdőtűz szedi az áldozatait. Úgyhogy egy jó ideje már nem is nézem, inkább online tájékozódom. Ott legalább nem tolják annyira az arcomba a rossz híreket, és könnyebb azokat kikerülni.

Egy kisiskolás, naponta okostelefonon vagy tableten lógó gyerek viszont nem képes arra, hogy tudatosan kiszűrje, ezért könnyedén belefut ezekbe. Az is lehet, hogy fültanúja lesz a felnőttek beszélgetésének, vagy a szülők a háttérben a híradót nézik, miközben ő a tévé előtt a szőnyegen játszik. Naivitás tehát azt gondolni, hogy ha direktben nem hozzuk szóba, akkor a gyereket elkerülik ezek a hírek, mert ez nem igaz. Pont ezért fontos, hogy beszéljünk róluk – figyelmeztet Tamás-Lipták Zita gyermekpszichológus.

A médián keresztül akarva-akaratlanul eljutnak hozzánk a különböző tragédiák, természeti katasztrófák, az elmúlt hetekben például a kaliforniai tűzvésszel volt tele minden. Okozhatnak az ilyen hírek szorongást a gyerekben?

Igen, okozhatnak. Ha egy gyerek olyan tartalommal találkozik, amely ijesztő, félelmetes. Ez elindíthat benne olyan gondolatmenetet, hogy ilyesmi bárkivel megtörténhet, ekkor kialakulhat benne félelem, szorongás. Ezeket a tartalmakat kivédeni teljesen nem lehet, ezért felnőttként arra érdemes odafigyelnünk, hogy ha lát, hall is ilyesmiről, kérdezhessen, illetve teremtsünk olyan légkört, melyben van helye az ilyen nehéz témákról való beszélgetésnek.

Mennyi idős kortól érdemes ezekről beszélni? Hogyan tálaljuk a gyereknek?

Egyrészt akkor, ha kérdez. Akkor mindenképp. Mint minden nehéz témával kapcsolatban, itt is alapelv az, hogy ha a gyerek kérdez, akkor válaszolni kell rá. Mindig úgy és annyit, amennyit be tud fogadni. Ezért érdemes kezdetben rövid és érthető válaszokat adni, aztán visszakérdezni: „te mit gondolsz erről?” Ez már egy óvodáskorú gyereknél is fontos.

A beszélgetés folytatásához kattints.