Ezért nem kötelezi a Montessori bocsánatkérésre a gyereket

A gyerekek számára sokszor semmitmondó bocsánatkérésre erőltetés helyett érdemes megpróbálkozni a Montessori pedagógusok bölcsebb megoldásával!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bocsánatkérés
2017. október 14. Babaszoba

Volt már olyan, hogy a fiad/lányod meglökött egy másik gyereket, körülnézett, hogy valaki látta-e, majd egyáltalán nem megbánóan odabökött egy “bocsánat”-ot, és elszaladt? Egyértelmű, hogy ez nem sokat segít a meglökött gyereken, és a te csemetéd sem valószínű, hogy tanul belőle bármit is. De akkor mégis mit tehetnél hasonló helyzetben? Hogyan tanítsd meg a gyereked az empátiára, hogy észrevegye, ha valami helytelen dolgot csinált, és megpróbálja jóvátenni?

Ha szeretnéd, hogy egy üres “bocsánat” helyett a gyereked valóban megtanulná megoldani a konfliktushelyzeteket, tégy egy próbát a Montessori pedagógusok módszerével!

A Montessori konflikuskezelésben a felnőtteknek csupán semleges közvetítő szerepe van. Kérdéseket tesznek fel, melyekkel rávezetik a gyerekeket az érzelmeik tisztázásra és arra, hogy végül maguktól megoldják a problémát.

  1. Avatkozz közbe!

Ha komoly harcba torkollik egy konfliktus, az első lépés, hogy szétválaszd a viaskodó gyerekeket, mielőtt bárki megsérülne. Fontos, hogy semleges maradj, és ne mutasd ki az érzelmeidet bármennyire is nehéz. Ez segít a gyerekekre fókuszálni, és ők is bátrabban és őszintén elmondják majd, hogy mi a baj. Ha dühösen, mérgesen állsz a problémához, az biztos, hogy nem segít. Ha a gyerekek lenyugodtak valamennyire, akkor készen állnak beszélni egymással.

  1. Tegyél fel olyan kérdéseket, mint hogy “Mi történt? Mi a baj?”

Kérdezd meg külön-külön mindkét gyereket, hogy mi történt. Majd kérdezd meg azt is, hogyan érzik magukat. Ismételd el hangosan mindkét gyerek sztoriját, hogy meggyőződhess róla, hogy ők is értik, mi a konfliktus oka. “Azért vagy szomorú, mert Peti azt mondta, hogy nem akar játszani veled, erre te meglökted őt.” Majd fordulj a másik gyerekhez: “Marci, téged az zavart, hogy Peti mindenhova ment utánad a játszótéren, és az ujjával bökdösött.”

  1. Mit csinálhattatok volna másképp?

Ahelyett, hogy kiosztanád a büntilapokat, kérdezd meg a gyerekeket, hogy szerintük mit kellett volna másképp csinálniuk, hogy ne így végződjön a történet. Elsőre ebben lehet, hogy a segítségedre lesz szükségük, ezért mondj pár alternatívát. Pl. “Marci, lökdösődni nem szabad. Megkérhetted volna Petit, hogy ne kövessen, vagy odajöhettél volna hozzám segítségért, mikor bökdösni kezdett. Peti, te pedig megkérhetted volna Marcit, hogy játsszon veled ahelyett, hogy mindenhova követted.” Idővel a kicsik képesek lesznek maguktól megtalálni a helyes megoldásukat. Gyakorlat teszi a mestert!

A cikk itt folytatódik.