Ezért sírnak a babák a repülőn

A kényelmetlen helyzet, hogy a kisgyerek a székhez van kötve, a kimerültség, az éhség, az unalom és a fájdalom érzéseit sokszor a könnyek mellett hangos sírással fejezik ki, ami érthető is, hiszen a fel- és leszállás során fellépő kellemetlen érzés mindannyiunkat érint. A kisgyerekek számára azonban különösen nehéz, hiszen amellett, hogy nem értik, alapvető anatómiai különbség van a felnőttek és a babák fülei között.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2019. február 28. Dívány

Nem számít, hogy szülő vagy-e, vagy csak a szomszédos sorban ülő utas, a repülőgépen síró kisbaba legtöbbünk számára zavaró jelenség. Mindannyian megtapasztaltuk már, hogy fel- és leszálláskor hirtelen gyereksírás tölti ki az utasteret. Ennek természetesen sok oka lehet, a megoldást a Live Science kereste.

Anatómiai oka van, hogy a kicsik nehezebben bírják 

Dr. Simon Baer angol fül-orr-gégész szerint repülés közben a babák sírásának az egyik legfőbb oka az, hogy a fülkürt még nem képes a nyomáskülönbség kiegyenlítésére. A fülkürt egy csatorna, ami a középfület az orrnyálkahártyával köti össze. A fülkürt szabályozza a középfülön belüli nyomást, és egyenlővé teszi a testen kívüli légnyomással.

A fülkürt nyugalmi állapotban zárt, csak akkor nyílik ki, ha ásítunk, nyelünk vagy rágunk. A legtöbben ezért nyelünk vagy rágunk, amikor a repülő fel- vagy leszáll, mert ez segít kiegyenlíteni a nyomást a középfülben. Baer hozzáteszi, hogy leszállásnál még nehezebb kiegyenlíteni a nyomást, mivel ilyenkor az alacsony légköri nyomásból kerülünk magasabba.

A cikk folytatásához kattints.