Ezt tedd, ha hányós, hasmenős a gyerek!

Legfontosabb a folyadékpótlás, de mivel? És mikor vigyem orvoshoz? Kisokosunkból mindent megtudhatsz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2018. február 15. Dívány

A vírusos gyerekbetegségek körében a szakirodalom szerint inkább a nyári időszakban gyakoriak a hányással, hasmenéssel járó bajok – ezt meghazudtolva a mi ovinkban december óta a harmadik járvány söpör keresztül, és az ismeretségi körünkben is rendszeresen előfordulnak hányós, hasmenős kisgyerekek a téli hónapokban. Is.

Ezeket a tüneteket az esetek jelentős többségében vírusok okozzák, vagyis a kezelésük a tünetek enyhítését jelenti – ez viszont kulcsfontosságú, főleg a kiszáradás megelőzése szempontjából. Most, hogy egyébként országos hiány is van az egyik rotavírus elleni védőoltásból, összeszedtük, mivel teszünk jót, ha elkapta a gyerek a hányós, hasmenős betegséget!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A hányással és/vagy hasmenéssel, esetenként lázzal járó, néhány nap alatt lezajló betegségeket többnyire vírusok okozzák. Hasmenést ritkábban baktériumfertőzések is okozhatnak, de ez többnyire ki sem szokott derülni, és a kezelés menetét sem igazán befolyásolja. Az egy héten belül gyógyuló esetekben nem szokás székletvizsgálatot végezni, a tünetek enyhítése mellett a betegség lezajlik, immunrendszerünk teszi a dolgát.

1. Ha magas láz is jelentkezik

Bár a vírusfertőzések egy részénél teljesen normális a magas láz, és valószínűleg nincs vele különösebb teendő, a hányó, lázas gyereket érdemes megmutatni a körzeti gyermekorvosnak azért, hogy más, kezelést igénylő betegségeket ki tudjon zárni.

Amikor a gyerek jámbor és szófogadó lesz, és csak ül a kanapén, automatikusan megtapogatjuk a homlokát: lázas. Teendők.

2. Véres, nyákos, gennyes széklet

A sima hasmenéssel nem muszáj orvoshoz vinni a gyereket, de ha vért vagy nagy mennyiségű gennyet látunk a székletében, akkor már igen.

3. Kiszáradás veszélye esetén

Ha kiszáradás veszélye áll fenn, akkor nem kell megvárni a körzeti orvos rendelési idejét, hanem azonnal be kell vinni a gyereket a sürgősségi ügyeletre. A kiszáradás tüneteit alább részletesen tárgyaljuk.

A cikk itt folytatódik.