Fáj a hasam! – Vakbélgyulladásom van?

A vakbélgyulladás a lakosság kb. 10 százalékát érinti élete folyamán. Leggyakoribb azonban 10 és 30 éves kor között. Elnevezése félreérthető, hiszen nem a vakbél gyulladt ilyenkor, hanem annak féregnyúlványa. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 14. bauknecht.hajnalka

A vakbélgyulladás a lakosság kb. 10 százalékát érinti élete folyamán. Leggyakoribb azonban 10 és 30 éves kor között. Elnevezése félreérthető, hiszen nem a vakbél gyulladt ilyenkor, hanem annak féregnyúlványa.


Tünetei:

Köldöktájékon, ill. a gyomorszáj tájékán érződik először a fájdalom, majd erősödik, görcsössé válik, végül a jobb alhas területére húzódik. A beteg közérzete rossz, étvágytalan. Hányinger és hányás jelentkezhet, különösen gyerekeknél. Hőemelkedés is jellemző, magasabb láz vagy hidegrázás csak később alakul ki, a betegség súlyosbodását jelzi. Amikor a has kőkemény lesz, az már perforációt jelez.

Igazából az orvosoknak is sokszor nehéz megállapítani, hogy vakbélgyulladásról van-e szó, különösen gyerekeknél, akiknek gyakran fáj a hasuk, és még elmondani sem tudják jól, pontosan hol is fáj. Várandósoknál különösen nehéz rájönni, miről lehet szó, mert a növekvő méh felfelé tolja a vakbelet és a féregnyúlványt, így nem a szokott helyen, hanem följebb jelentkeznek a fájdalmak. Időseknél és gyerekeknél gyakori, hogy csak minimális fájdalmat éreznek, enyhe hőemelkedésük van, így sokáig nem is gyanítják a betegség súlyosságát.

Vérvétel eredménye jelzi a gyulladás mértékét, és a műtét előtt vizeletvizsgálatot is kell végezni. Ha nem egyértelmű az eset, akkor sok kerülhet röntgen- vagy ultrahangvizsgálatra is.

Kialakulása:

A féregnyúlvány valamiképpen elzáródik. Leggyakrabban bélsárkő az oka, de lehet daganat is, vagy idegentest. Azonban van, amikor nem derül ki, mi okozta a vakbélgyulladást. Kisgyerekeknél sokszor hasmenéses fertőzés vagy felsőlégúti megbetegedés mellett jön létre.

Az elzáródás következtében pangás alakul ki, előbb a féregnyúlvány nyálkahártyája, majd annak teljes fala lesz gyulladt. Kezelés nélkül gennyesedik, a bélfal elhal, átfúródik. Ez a perforáció, amiből hashártyagyulladás is kialakulhat. Keringési elégtelenség a következő fokozat, ami már életveszélyes állapot.

A folyamat előrehaladásának sebessége az életkorral fordítottan arányos: kisgyermekeknél akár 6-8 óra alatt perforáció alakulhat ki.

Műtét

Ha bebizonyosodik, hogy vakbélgyulladásról van szó, műtétre kerül sor, amit általános altatásban végzenek a sebészeten. Eltávolítják a féregnyúlványt, és mintát küldenek belőle szövettani vizsgálatra. Ha pl. tályog található, akkor egy kis nyíláson csövet (drént) vezetnek ki, amin a folyadék ürülhet, így még később is tisztíthatják a területet.

Ha a műtét komplikációmentesen zajlott, már másnap felkelhet a beteg, és néhány nap után haza is térhet. Ám 4-6 hét pihenés még szükséges.