Fehérjedús étrend kell a teherbe eséshez

Ha az étrend legalább negyedét fehérjék adták, négyszer nagyobb volt a sikeres teherbe esés aránya egy új vizsgálat szerint.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. május 09. origo.hu

Ha az étrend legalább negyedét fehérjék adták, négyszer nagyobb volt a sikeres teherbe esés aránya egy új vizsgálat szerint.


Az Amerikai Szülész-Nőgyógyász Kollégium most zajló éves ülésén ismertették annak az új kutatásnak az eredményeit, amely a táplálkozás és a termékenység közötti összefüggésekre hívja fel a figyelmet. A szakemberek mesterséges megtermékenyítés előtt álló nőket vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy a sok fehérjét, de kevés szénhidrátot fogyasztóknál jóval nagyobb a sikeres teherbe esés valószínűsége, mint azoknál, akiknél a fehérje-szénhidrát összetétel ezzel ellentétes módon alakul.

A vizsgálatba bevont 120 nőt a szakemberek arra kérték, hogy a petesejt-beültetést megelőző három napon vezessenek részletes étrendnaplót. Az eredményekből kiderült, hogy akiknél a napi étrend legalább 25 százalékát fehérjék alkották, emellett a szénhidrátbevitel nem érte el a 40 százalékot, azoknál négyszer nagyobb volt a sikeres teherbe esés aránya, mint a kevesebb fehérjét és több szénhidrátot fogyasztóknál. A két csoport testtömeg-indexében nem volt eltérés, így az eredmények arra engednek következtetni, hogy az étrend összetevőinek aránya igenis hatással lehet a termékenységre – hangsúlyozta a kutatás vezetője.

 

A cikk itt folytatódik!