Fejleszt a fiú-lány ülésrend

Jó hatással van az általános iskola alsó tagozatában a fiúkra, ha leányzót kapnak maguk mellé a padban. Még akkor is, ha az ilyen ülésrend ellen ez a korosztály általában tiltakozik. A tapasztalatok szerint elsősorban a fiúk profitálnak ebből a helyzetből, de a lányok is fontos készségeket szerezhetnek meg - írja a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ülésrend
2018. június 07. csalad.hu

Morogva ment haza a fiam, mert tiltakozása ellenére egy lányt ültettek mellé – írta meg a South China Morning Postban egy negyedikes gyermek édesanyja. A hongkongi nemzetközi iskolában – mint a levélből kiderült – több a lány, mint a fiú, ezért is szeretnek a srácok összetartani.

Az egyébként nem túl kirívó eset apropóján a lap arról számol be, a kutatások és a pedagógusi tapasztalatok szerint nagyon sok előnye van, ha nem homogén az ülésrend. A fiúk általában arra panaszkodnak, ha lányt kapnak maguk mellé, hogy padtársuk parancsolgat nekik, játssza a főnököt. A világ legkülönbözőbb részein mondják ezt, vagy valami hasonlót a fiatalok, ami a két nem viselkedési és érettségi szintje közötti különbségnek tudható be. Az általános iskolában, pláne alsó tagozatban a lányok általában sokkal érettebbek fiú társaikhoz képest.

A lányoknak a figyelem és a koncentráció nem okoz nagy kihívást, a másik nemnek azonban nem ez az erőssége. Mivel a fiúk hamarabb elkalandoznak, rövidebb ideig tudják a tanárok magukra vonni a figyelmüket, ezért sokkal sűrűbben előfordul, hogy megzavarják az óra nyugalmát, nyüzsögni kezdenek, a szomszédokhoz szólnak. Ebben a viselkedésben a leányzó padtársak általában nem partnerek, sőt sokkal sűrűbben fordul elő az, hogy igyekeznek a másikat rendre inteni. “Hagyjál már figyelni” – szólnak rá a rendetlenkedőre. Ezt a fiúk pedig parancsolgatásként élik meg.

A cikk folytatásához kattints.