Fél évig titok, hogy fiú vagy lány

A gender neutral nevelési stílus követői nem árulják el senkinek, hogy fiuk vagy lányuk született. Titokként kezelik a gyerek nemét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 24. szabo.daniel

A gender neutral nevelési stílus követői nem árulják el senkinek, hogy fiuk vagy lányuk született. Titokként kezelik a gyerek nemét.


Amint kiderül, hogy fiú vagy lány érkezik a családba, azonnal megkezdődik a felkészülés. A fiúnak kék szoba jár, farmernaci és dömper. A lány szobája rózsaszín lesz, habos ruhácskát vesznek neki a rokonok, kap egy szép nagy babát. Persze az egész nemkérdés nem csak a külsőségekről szól, már az első pillanattól kezdve másként bánik az ember egy fiú- és egy lánycsecsemővel. Utóbbit többször felveszik, többet vigasztalják, lágyabban beszélnek hozzájuk. Így formálódik a gyerek az első pillanattól fogva a megfelelő nemi elvárások irányába.

Az ötéves Sacha szülei éppen ezt akarták elkerülni, amikor úgy döntöttek, hogy a gender neutral, azaz nemi szempontból semleges nevelési módot választják. Abban reménykedtek, hogy így sikerül felszabadítani a gyereküket a társadalmi elvárások alól, aki, mivel nem kötik a társadalmi konvenciók, szabadon dönthet arról, mit szeret, mit nem, legyen szó játékról, ruháról és minden másról. Ahhoz, hogy ehhez megteremtsék a megfelelő környezetet, nemcsak a terhesség alatt nem akarták tudni, hogy milyen nemű a magzat, de még a szülés után sem akarták hallani – hogy amikor először kézbe veszik, ne akarjon az agyuk öntudatlanul is nemi sztereotípiákat pakolni a gyerekre. Csak órákkal a szülés után, az első pelenkázásnál tudták meg a szülők, hogy milyen nemű a gyerekük, de rajtuk és a szülésznőn kívül öt teljes évig senkinek nem árulták el, hogy Sacha (akinek a neve fiú- és lánynév is lehet) milyen nemű.