Felelősen önmagunkért – nőként, anyaként

Mi, nők gyakran tapasztaljuk azt, hogy minden másra igyekszünk időt szakítani, csak önmagunkat szorítjuk háttérbe. Pedig a felelősségteljes nőiség egyik fontos eleme, hogy figyeljünk oda önmagunkra, testünk jelzésire, és ha problémát észlelünk, hitelesen tájékozódjunk, megfelelő szűrővizsgálatokra jussunk el. ennek elősegítésére jött létre a Felelősen Magadért Egyesület, egy olyan fórum, közösség ahol a nőiséget, a női egészséget érintő témák nem számítanak tabunak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2018. szeptember 20. Családháló, Felelősen Magadért Egyesület

Nőként számos szerepet élünk meg a mindennapokban. Helyt kell állnunk anyaként, feleségként, társként, kollégaként. Mindeközben sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy minden szerepben NŐK vagyunk, annak minden felelősségével és kihívásával. Gyakran tapasztaljuk azt, hogy minden másra igyekszünk időt szakítani, csak önmagunk az, amit háttérbe szorítunk. Pedig a felelősségteljes nőiség egyik fontos eleme, hogy figyeljünk oda önmagunkra, testünk jelzésire. És ha már problémát észlelünk, akkor a leginkább hiteles információt szerezzük be. A szerdán alakult Felelősen Magadért Egyesület célja: olyan fórum, közösség létrehozása, ahol a nőiséget, a női egészséget érintő témák nem számítanak tabunak, ahol hiteles információhoz jutnak az érdeklődők, és ahol a női élet több generációt átívelő kérdéseiről őszinte, szakmai kommunikáció érhető el.

Hazánkban évente a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 2200-an halnak meg mellrákban, 400-an méhnyakrákban, 700-an petefészekrákban. Ezeknek a tragédiáknak döntő többsége elkerülhető lenne: a korai emlőrák a mai korszerű kezelésekkel szinte teljességgel gyógyítható, akárcsak a méhnyak daganata. Feltetted már magadnak a kérdést: Mi van, ha én beteg leszek? Ki tud pótolni, támasza és bástyája lenni a családomnak, ha épp nem vagyok hadra fogható? Mi történik, ha krónikus beteggé válok, mert nem ismertem fel idejekorán, hogy baj van? Vagy mi van, ha én nem leszek? És egyáltalán: milyen mintát adok a szeretteimnek, gyermekeimnek, ha én magam nem figyelek az egészségemre?

Ezek a kérdések a Felelősen Magadért Egyesület, vagyis a FEME alapítóiban már megfogalmazódtak, éppen ezért döntöttek úgy: összefognak, ismertségüket, befolyásukat és szakmai tudásukat arra használják, hogy mind több nőtársuk figyelmét felkeltsék és segítsenek nekik. Saját példájukkal, saját élettörténetükkel, vagy éppen saját betegségükkel. Mert ők már tudják: az egészségtudatosság a női lét alapja. Ők tízen: közismert médiaszemélyiség, kommunikációs szakemberek, belgyógyász, szülész-nőgyógyász, szexuálterapeuta, könyvelő és magánszemélyek teremtették ezt a közösséget.

Azért, hogy segítsenek a tabuk lebontásában, az őszinte kommunikációban, abban hogy közösséget formálva egy olyan fórumot, felületet hoznak létre, ahol a nők érezhetik azt, hogy nincsenek egyedül problémáikkal. Támogassák minden korosztályban, élethelyzetben nőiségük megélését, egészségük megőrzését és azt a tudatosságot, amivel a problémák sokkal könnyebben áthidalhatók. Mert létük felelősség, ami nemcsak a gyermeknek, a szülőknek, a férjnek, vagy a párjuknak szól. Ahhoz, hogy ott biztos támaszok legyenek, kell, hogy magukra is figyeljenek!

Az alapító tagokról:

Jaksity Kata, FEME elnök: Megannyi karitatív ügy felkarolója, támogatója. Hisz abban, hogy ismertségével egy eszközt kapott és ez kötelezi arra, hogy ezt használja is, mégpedig olyan célokra, amelyek közösséget teremtenek és kapaszkodót adnak. „Mindenki hoz valamit az egyesületbe, a kis női közösségünkbe. Én egy csatorna vagyok, én ezt tudom adni ahhoz, hogy beszéljünk a nőkhöz, hogy szánjanak rá időt és foglalkozzanak magukkal. Az, hogy műsorvezetőként nagyon sokan ismernek, számomra nagy felelősség, hiszen azt jelenti, hogy nagyon sok embert meg tudok szólítani, de nem mindegy mivel és hogyan. Sajnos azt tapasztalom, hogy miközben mi, nők mindenkiről szeretünk gondoskodni, magunkra már kevés időt hagyunk. Pedig meg kell értenünk, hogy csak akkor tudjuk ellátni a családunkat, szeretteinket, ha mi magunk egészségesek vagyunk. Ezt szeretnénk most erősíteni.”

Beke Zsuzsa, ügyvezető elnök: Vezetőként, de elsősorban nőként és anyaként tudja: kell az információ és azt csakis stigmák nélkül fogadhatjuk be. Hisz abban, hogy saját lehetőségeit megsokszorozza egy olyan egyesület, ahol nők szólnak nőkhöz. Lecsupaszítva magukat, felvállalva problémáikat. „Szeretnénk azt, hogyha az egyesület teret adna annak, hogy nyilatkozhassanak, megszólalhassanak az egyesület keretein belül olyan betegek, akik olyan problémákról hajlandóak beszélni, amelyek tabunak számítanak. Ezzel lehet áttörni a gátakat. Hogy mindenki úgy érezze, hogy vállalható, nincs egyedül a problémájával.”

Dr. Katona Renáta, szülész-nőgyógyász: ”Hivatásszerűen” is a nőkkel, az egészségükkel foglalkozik. Napi tapasztalata az, hogy a nők hajlamosak magukat a háttérbe sorolni, ráadásul sokszor szégyellik is a problémájukat. “Azon és azért dolgozom, hogy feloldjam a gátlásokat és elindítsak egy szemléletváltást. Hogy tudatosuljon minden nőben, hogy az egészségünket sokkal könnyebb megőrizni, mint visszanyerni. Az egészség érték. A nőt holisztikusan szemlélve: ha egészséges, jobban érzi magát a bőrében, az élet minden területén sokkal jobban helyt tud állni.”

Dr. Kenessey Andrea, belgyógyász szakorvos: Egy súlyos betegséggel megküzdött nő. Így pontosan tudja, miért fontos az önmagunkkal való törődés, az időben és jó helyről kapott információ. Ez ugyanis akár életet is menthet. „Számomra nagy motivációt jelent, hogy ismerem saját példámból az orvosi és a beteg oldalt is. Hiteles rálátásom van arra, hogy egy betegséget annak mindkét oldalán milyen megélni. Pontosan tudom, hogy betegként minden egyes bátorító szónak, minden egyes hasznos, fontos információnak milyen nagy jelentősége van, valamint annak, hogy azt a tudást a megfelelő helyről szerezzük.”

Dr. Csereklye Andrea, szexuálterapeuta: Maga is megküzdött egy súlyos női betegséggel. Nyíltan vállalja saját betegségét, példát adva, de leginkább egy összetartó női közösségért áll most ki, hogy fórumot és nyilvánosságot adjon egészséges vagy beteg nőtársainak. „Az, hogy a szexualitás tabu, súlyos hiba és én abban bízom, hogy egy ilyen összefogással, kiállással a hölgyek mernek majd bátran szakemberekhez fordulni és kérdéseket feltenni, hogy meg tudják élni a nőiességüket akkor is, hogyha valamilyen nőgyógyászati problémájuk van.”

Dr. Rangos Katalin, újságíró: Szerinte akkor tesszük a legtöbbet a nőkért, ha segítünk nekik a tájékozódásban, hogy mindenki valóban hiteles információt kapjon és tudja: önmaga tehet a legtöbbet azért, hogy megoldást találjon a problémájára. „Úgy gondolom, akkor tesszük a legtöbbet, ha nem csak arról beszélünk, hogy joguk van választani, hanem elmondjuk, milyen lehetőségeik vannak, és milyen szempontokat vegyenek figyelembe, ahhoz hogy saját maguk számára a legjobb megoldásokat megtalálják”

Városi Ágnes, könyvelő: Családanya, feleség, dolgozó nő, aki azt látja: magunknál tényleg mindig minden fontosabb. Az, hogy a gyerek elmenjen iskolába, óvodába aztán a férjünket is karban kell tartani, így mi vagyunk az utolsók. Ezen pedig csak mi változtathatunk. „Nem merünk nyíltan beszélni, mert nem is jövünk rá, hogy tünetünk esetleg gond. Egy nagyobb mennyiségű vérzés, egy nagyobb fájdalom, vagy egy kedvetlenség oka lehet valami komolyabb problémának is. Nők vagyunk, nekünk szenvednünk kell, nekünk ez jutott. De nem feltétlenül, hanem igenis tenni kell ellene és beszélni róla.”

Az Egyesületről bővebb információk a FEME Facebook-oldalán és a www.feme.hu honlapon!

A Felelősen Magadért Egyesület meghirdette a női felelősség 12 lépését! Járjuk végig gyakran, hogy egyre tudatosabban, és felelősségteljesebben tudjuk megélni nőiségünket, női egészségünket.

[shortcodefblock title=”MENNYIRE VAGY FELELŐSSÉGTELJES? 12 LÉPÉS A NŐI EGÉSZSÉGÉRT” igazitas=”right” szelesseg=”100″]1. Felismered-e tested/lelked jelzéseit – Figyeld meg saját magad!

2. Szánsz-e időt naponta magadra? – Szerepelj a saját naptáradban!

3. Megteszel-e mindent, ha rólad van szó? – Légy elszánt és cselekedj!

4. Tudod-e, hogy mindent megteszel? – Légy jól informált!

5. Hitelesek-e az információid? – Tájékozódj megfelelő forrásból!

6. Ismered a lehetőségeidet? – Tudd, hogy a döntés a tiéd!

7. Segíts, hogy a szakember a számodra legjobb módon segíthessen!

8. Megbízol a szakemberekben? – Válassz olyan nőgyógyászt, akiben megbízol!

9. Ismered az egészségügyi értékeidet? – Menj el szűrővizsgálatokra!

10. Elfogadod, amit mond a szakember? – Ha úgy érzed, kérj másodvéleményt!

11. Titkolod, hogy neked is van? – Vállald fel a problémádat!

12. Pont Veled történik meg? – Tudd, nem vagy egyedül a problémáddal! [/shortcodefblock]