Felemelték szavukat az abortuszhajó ellen a guatemalai püspökök

Közleményben ítélték el az abortuszhajó működését a püspökök, ami szerintük „Támadás az élethez való emberi jog ellen, a nők egészsége és a guatemalai állam szuverenitása ellen”

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2017. március 03. Vatikáni Rádió

A „halálkörút” első állomása Puerto San José kikötője volt, ahová február 24-én érkezett a hajó.

„Fenntartjuk elkötelezettségünket az élet védelme mellett annak fogantatásától kezdve, amint ez a Guatemalai Köztársaság alkotmányának harmadik cikkelyében is szerepel” – szögezik le a püspökök.

A latin-amerikai államban az abortusz csak az anya egészségét veszélyeztető súlyos esetben megengedett. Jimmy Morales államelnök személyesen válaszolt a püspökök felhívására, és katonai akciót rendelt el, amely három napon át feltartóztatta az abortuszpárti szervezet mindenféle tevékenységét. Ennek keretében február 23-án éjjel a közép-amerikai ország parti őrsége megállásra kényszerítette annak a vitorlásnak a legénységét, amely a szárazföld és a Csendes-óceán nemzetközi vizén lehorgonyzott holland hajó között ingázott. Az aktivisták fellebbeztek a hadsereg által alkalmazott korlátozás ellen. A holland szervezet eljárása az, hogy a várandós anyákat csónakokon a nemzetközi vizekre viszik, ahol az orvosi műszerekkel felszerelt hajón hatalmas konténerben orvosi vagy gyógyszeres abortuszt biztosítanak számukra.

A Nők a hullámokon szervezet azt használja ki, hogy nemzetközi vizeken annak az államnak a törvényei hatályosak, amelyhez az adott jármű tartozik, jelen esetben tehát a holland jogrend érvényes, így lehet az abortusz legális a fedélzeten.

„A Katolikus Egyház előmozdítja és védelmezi minden ember méltóságát, ezért arra buzdítjuk a lakosságot, hogy éberen óvakodjon ilyen szervezetek tevékenységétől, amelyek támadást intéznek az élethez való alapvető emberi jog ellen” – írták a főpásztorok.

A guatemalai külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a hajó február 26-án elhagyta az ország partjait a hadiflotta kíséretében, következő állomásuk nem ismert.