Feleslegesen riogatják a túlsúlyos várandós nőket

A császármetszés csak az egyik, amivel ijesztgetik az elhízott terhes nőket. Gyakran szóba kerül még a terhességi magas vérnyomás, az ezzel összefüggő preeklampszia, valamint a terhességi cukorbetegség is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
várandósság
2018. október 11. Dívány

Ha egy túlsúlyos nő terhes lesz, akkor a várandóssága alatt biztos, hogy több megjegyzést kap a méreteire vonatkozóan. A leggyakrabban azzal ijesztgetik őket, hogy nem tudnak majd természetes úton szülni, de ennek ellenére általában teljesen problémamentesen hozzák világra gyermeküket.

A terhességnek alapból vannak kockázatai, és a kismama súlya csak az egyik tényező a sok közül. Az Oxfordi Egyetem pár évvel ezelőtti vizsgálata szerint az elhízott kismamáknál 6-12 százalékkal volt nagyobb a komplikációk valószínűsége, mint az egészséges testtömegű társaiknál. Ugyanakkor kontextus nélkül a statisztikák olyankor is riasztóak lehetnek, amikor nem kellene, írja a Huffington Post.

Vegyük például a halva születés kockázatát. A normál testtömegindexű (TTI) nők esetében 1000-ből 4 alkalommal következik be ez a tragédia, míg a túlsúlyosaknál (25-nél magasabb TTI esetén) ennek a valószínűsége megduplázódik, és 7 halva születés jut 1000 szülésre.

De nézzünk egy ennél sokkal gyakoribb problémát, a terhességi cukorbetegséget. A normál tömegű nőknél ennek a valószínűsége 2-5%, míg a rendkívül elhízottak (TTI>50) körében akár meg is triplázódhat, 10-15% az esély, hogy bekövetkezik. Ez valóban magas, de ha megfordítjuk, akkor azt jelenti, hogy még az ekkora túlsúllyal rendelkező nőknek is 85-90 százalék esélyük van arra, hogy nem alakul ki náluk terhességi cukorbetegség. “A lehetséges kockázatok egy része, bár valóban magasabb a normál testtömegű nőkhöz viszonyítva, továbbra is alacsony” – mondja dr. Mark Turrentine nőgyógyász, az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Társaságának tagja, aki részt vett a szervezet túlsúlyos terhességgel foglalkozó kiadványának készítésében.

A cikk itt folytatódik.