Felfázhat egy baba?

Előfordulhat, hogy a baba pelenkája kellemetlen szagú, és a kicsi is bágyadt, nyűgös. Vizeletfertőzés állhat a háttérben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 03. szabo.daniel

Előfordulhat, hogy a baba pelenkája kellemetlen szagú, és a kicsi is bágyadt, nyűgös. Vizeletfertőzés állhat a háttérben.


Miért olyan rossz szagú a kisbabám pelenkája akkor is, ha csak pisis?

A csecsemőkori bakteriális vizeletfertőzés első árulkodó jele lehet, ha a vizelet kellemetlen szagú. A kisbaba emellett nyűgös, bágyadt, kevesebbet szopik, de ezek a tünetek igazán akkor jellemzők, ha a fertőzés eléri a veséket. Ekkor már vesemedence-gyulladásról (pielonefritisz) beszélünk, ami magas lázzal is jár. Súlyos betegség lehet, különösen akkor, ha nem ismerik fel időben. Ha egyéves kor alatt a 39 fokot elérő láznak más okát nem találják, akkor vesemedence-gyulladásra kell gondolni. Ilyenkor nagyon fontos az azonnali vizeletvizsgálat, és ha igazolódott a gyanú, antibiotikumot írnak fel. Szerencsére ez ritkábban fordul elő, a baktériumok – amelyek a vizeletből kimutathatók megfelelő vizsgálattal, de tünetet nem okoznak – sokszor csak megtapadnak a húgyutak nyálkahártyáján. Ha az immunrendszer így kordában tartja őket, akkor tünetmentes bakteriuriáról beszélünk. Kezelni nem feltétlenül kell, ellenőrizni viszont mindig. Ezek a baktériumok legtöbbször a saját bélrendszerből származnak (ilyen például az Escherichia coli baktérium). A húgyutakba alulról, a húgycső nyílása felől (felszálló fertőzés), vagy a vér-, illetve nyirokáram útján kerülhetnek. A vizeletfertőzés egyéves kor előtt a fiúknál, utána a lányoknál gyakoribb. A várandósság alatt, majd a baba megszületését követően ultrahangos vizsgálattal is igyekeznek kizárni a vesék fejlődési rendellenességeit, de vesemedence-gyulladás után ezt mindig megismétlik, más vizsgálatokkal kiegészítve. Kiderülhetnek olyan rendellenességek, amelyek hajlamosítanak a vizeletfertőzésekre, ezek egy része, ha kell, műtéttel kezelhető – mondja szakértőnk, dr. Sándor György gyermeknefrológus, a Vizelési Tréning Program szakértője.