Felfúvódás a gyereknél: mi okozhatja?

Összegyűjtöttünk néhányat a lehetséges okok közül. Igyekezzünk ezeket kerülni, hogy megelőzhessük a kellemetlen hasi panaszokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyermek
2017. december 04. Babaszoba
A bélgázok jelenléte egy teljesen normális jelenség felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt. (A felnőttek naponta átlagosan 2 liter bélgázt ?eresztenek útjára?.) A legtöbb esetben ez nem is jelent problémát, hacsak a gyermekünk egy enyhébb kényelmetlen érzésnél nem panaszkodik többre.
A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha a felfújódást okozó ételeket vagy szokásokat megpróbáljuk kiiktatni. Amennyiben azonban a kicsi három napnál tovább naponta többször is panaszkodik hasfájásra, illetve, ha a felfújódást egyéb problémák is kísérik (pl. hányás, hasmenés, láz), akkor mindenképpen keressük fel a gyerekorvost. Ebben az esetben ugyanis előfordulhat, hogy komolyabb ?betegséggel? állunk szemben (pl. ételallergiával, laktózintoleranciával).
Honnan tudhatom meg, hogy mi okozza a felfúvódást a gyerekemnél? Az emésztési problémáknak számos oka lehet. Íme néhány:
Evés közben rohangál
Sok szülő azért, hogy a gyerek végre egyen egy falatot, a lakásban futkározó gyereknek is igyekszik a szájába tömni valamit. ?Ez egyáltalán nem jó ötlet. Ha a gyerek játszik vagy szaladgál evés közben, az izgatottság miatt sokkal több levegőt nyel a kelleténél, ami a belekben rekedhet? ? magyarázza Michael Hart egy Virgina állambeli gyermek gasztroenterológiai intézet vezetője.
A másik dolog, hogy játék vagy mozgás közben a gyerekek általában gyorsabban esznek, nem rágják meg kellően a falatot, ami szintén felfúvódáshoz vezethet. (Ráadásul akár félre is nyelhet!) Szintén rossz szokás a tévé előtti evés, ugyanis ilyenkor a kicsi nem az ételre figyel, ezért könnyen túleheti magát, ami újabb ok a hasfájásra. Tehát mindig ültessük asztalhoz a gyereket, figyelmeztessük, hogy rágja meg rendesen az ételt, és egyen lassan, türelmesen. Magyarázzuk el neki, hogy ha befejezte, akkor felállhat, és elmehet játszani.
A cikk folytatásához kattints.