Férfiakra tervezzük a világot, ez pedig sokszor a nők életébe kerül

A férfiakhoz viszonyítva 50 százalékkal nagyobb az esély arra, hogy egy nőt félrediagnosztizálnak szívroham után, és bár a férfiak gyakrabban szenvednek autóbalesetet, mégis 17 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy nő közúti balesetben meghaljon. Elmondjuk, miért.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szívroham
2019. június 19. Dívány

Caroline Criado-Perez brit feminista szerző, újságíró, akinek nemrég jelent meg a könyve, Invisible Women: Exposing Data Bias in a World Designed for Men (Láthatatlan nők: torzított adatok egy férfiakra tervezett világban) címmel, amelyben rengeteg olyan tárgyat, helyzetet és szolgáltatást elemez, amely akaratlanul ugyan, de a férfiaknak kedvez. A Vox számolt be arról, hogy mindezek hatására hogyan nő a nemek közötti szakadék.

Férfiakra tervezett világ

A Yentl című, 1904-ben játszódó filmben Barbra Streisand olyan nőt alakít, akinek egyetlen vágya az, hogy a férfiakhoz hasonlóan ő is tanulhasson, és a célja elérésének érdekében nem riad vissza attól sem, hogy férfinak adja ki magát. Innen ered a „Yentl-szindróma” kifejezés, amit az orvostudományban arra a helyzetre használnak, amelyben egy nőt a férfiakétól eltérő tünetei miatt diagnosztizálnak félre – ez ugyanis sokszor nagyon súlyos következményekkel jár. Ennek a jelenségnek a hatására ásta bele magát mélyebben a témába Caroline Criado-Perez is.

Kiderült számára, hogy nemcsak az egészségügyi ellátás, de az irodák hőmérséklete és a városok utcái is úgy lettek kialakítva, hogy ahhoz kizárólag férfiak adatait vizsgálták, sőt a gyógyszerészetben használt kísérleti egerek is többnyire hímneműek. Amikor pedig férfiak és nők adatait egyaránt elemzik a kutatók, a legritkább esetben választják külön az adatokat és elemzik a különbségeket, pedig ez sokszor döntő fontosságú lenne. Előfordulhat például, hogy egy fájdalomcsillapító a férfiaknál hatástalan, viszont kiválóan működik a nők körében – ez azonban nem derül ki anélkül, hogy a kutatók ne elemeznék külön-külön is az adatokat. Hatalmas lehetőség lenne, ha a lakosság felének csökkenthetnének a szenvedéseit azzal, ha nem mindent a férfiak adataira támaszkodva terveznének meg.

A cikk itt folytatódik.

Fotó: Pixabay