Figyeljünk a pajzsmirigyre: ha gond van, könnyen jön a meddőség is!

Hazánk nagy része közepesen jódhiányos terület, ami sajnos előrevetíti azt is, hogy hazai viszonylatban a pajzsmirigybetegség igencsak gyakori, mondhatni népbetegségnek számít. A gond – mindegy hogy alul, vagy túlműködéssel nézünk szembe- mindenképpen érinti a várandósságot is, éppen ezért kiemelt figyelemmel kell kezelni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pajzsmirigy
2018. május 19. ratkotunde.hu

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Pajzsmirigy gondok

Ez a belső elválasztású mirigy a nyelőcső két oldalán, pillangó alakban helyezkedik el. Feladatai szerteágazóak, összességében elmondható, hogy hatással van a kiválasztásra, a felszívásra, a bőr állapotára, a súlyra, a szív és érrendszerre és a szaporodásra is.

Mivel hazánk jódhiányos terület, sajnos a pajzsmiriggyel kapcsolatos betegségek száma is igen magas. A pajzsmirigy konkrét betegsége a lakosság 10-15%-át érinti. Ez önmagában is hatalmas szám, ehhez azonban még azt is hozzá kell venni, hogy a betegek 80%-a nő! A pajzsmirigy rendellenességei jellemzően nem azonnal produkálnak tüneteket, hanem akár évekig is lappanghat. A tünetek között a súly rendellenes alakulása normál étkezés mellett kiemelt helyen szerepel.

Azonban sok olyan tünet is van, aminek nem igazán tulajdonítunk jelentőséget. Alul működés esetén a menzesz elhúzódhat, erősebbé válhat, míg túlműködéssel kimaradozik. A menzesz pontos megléte sokak számára nem bír nagy jelentőséggel, hiszen nagyon gyakran már kamaszkoruk óta így működik a rendszer. Ez azonban gond, hiszen a menzesz az egyik visszajelzése a normál termékenység meglétének, így ha abban hiba van, jó eséllyel a fogantatás is elmarad. A pajzsmirigyproblémák ráadásul könnyen kiválthatnak meddőséget is, melyet a pár csak akkor vesz észre, amikor a várt gyermekáldás elmarad.

Kivizsgálás nélkül nem megy!

A pajzsmirigy esetleges gondjaira minden esetben a szakember tud hathatós megoldást javasolni. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy különösen nehéz helyzetben vannak azok a nők, akik hosszas próbálkozás után sem esnek teherbe, és ilyenkor állapítják meg náluk a pajzsmirigyzavart. Magát a gondot viszonylag gyorsan lehet orvosolni, ám a hosszan fennálló elcsúszás a hormonrendszerben egy sor más gondot is generálhat, és kimeríti a tápanyagraktárakat is.

A várandósság kialakulásának elősegítésére ezért mindenképpen érdemes várandósvitamint szedni. Azonban a pajzsmirigybetegek egy részét eltiltják a jód plusz bevitelétől, amivel megnehezítik a dolgukat. Mivel hazánk jódhiányos, így a jód a komplex vitaminkészítmények egyik fő összetevője. Szerencsére ma már létezik a piacon olyan várandósvitamin is, mely jódmentes változatban is kapható!

A jódmentesség azonban önmagában még kevés. Emellett fontos, hogy a készítményben szerves kötéssel legyenek jelen az anyagok – nyomelemek, vitaminok és ásványi anyagok -, hiszen így a hasznosulásuk is jelentősen, összehasonlíthatatlanul jobb! A vitamin tagoltságára is érdemes figyelni, hiszen nem véletlenül különítünk el a várandósság során három fejlődési szakaszt, vagyis három trimesztert. A trimesztereknek ugyanis eltérőek az igényeik, és ezt mindenképpen figyelembe kell vennie a készítménynek, hogy a lehető legtökéletesebben támogassa a szervezetet.