Fizetnie kell-e az Egészségbiztosítónak az otthonszülést?

Egy cseh kórházat jogerősen arra kötelezett a Prágai Városi Bíróság ítéletében, hogy szülésznőt kell biztosítaniuk egy nőnek, aki otthon szeretné megszülni harmadik gyermekét. Ezt a nagy horderejű ítéletet az Emberi Jogok Európai Bíróságával összhangban hozták meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 10. czefernek.lena

Egy cseh kórházat jogerősen arra kötelezett a Prágai Városi Bíróság ítéletében, hogy szülésznőt kell biztosítaniuk egy nőnek, aki otthon szeretné megszülni harmadik gyermekét. Ezt a nagy horderejű ítéletet az Emberi Jogok Európai Bíróságával összhangban hozták meg.


A Cseh Hírügynökség (CTK) jelentette, hogy nagy áttörés született az ügyben: a nőket megilleti, hogy otthonszülésük költségeit az Egészségbiztosító állja. Az Európai Bíróság döntésének értelmében minden nőnek jogában áll megválasztani a helyet, ahol gyermekét világra szeretné hozni, az államnak pedig kötelessége biztosítani az ehhez szükséges körülményeket.     

Ennek ellenére, a Cseh Egészségügyi Minisztérium és a Szülészeti Társaság továbbra sem javasolja az otthonszülést. Az ítélet meghozatala után sem változtattak álláspontjukon. Vitatják, hogy az valóban biztonságos lenne mind az édesanyára, mind az újszülöttre nézve.

„ A bíróság döntése nem változtat az otthonszülésről alkotott nézeteinken, már ami a dolog elvi részét illeti.” – nyilatkozta Vladimir Dvorak, a Cseh Szülés- és Nőgyógyász Társaság elnöke.

Zuzana Candigliota, az Európai Jogok Bizottságában dolgozó ügyvédnő reppentette fel a hírt a szóban forgó ítéletről és ő hívta fel a figyelmet arra a nőre, aki ragaszkodott az otthonszüléshez. Annak ellenére, hogy a kismama jó egészségnek örvendett és minden orvosi lelete kitűnő volt, nem talált szülésznőt, akit felfogadhatott volna. Ezért úgy döntött, hogy a prágai Motol Oktatókórházhoz fordul és tőlük kér segítséget. A kórház egyik szülésznőjét szerette volna megkérni, hogy segédkezzen szülésénél az otthonában.

A kórház visszautasította kérését, mondván, hogy csak az intézményben fekvő pácienseket látják el, a jelenleg érvényes előírások szerint. Szóvivőjük arra is rávilágított, hogy egyszerre 4 szülésznő van ügyeletben, akik 12-16 szülést vezetnek le naponta. Ez az oka annak, hogy a kórház egyetlenegyet sem nélkülözhet közülük, különben a saját betegeik életét veszélyeztetik. Az sem tisztázott, hogy kire hárulna a felelősség, ha a mama vagy a baba esetlegesen károsodást szenvedne, tették hozzá.

Csehországban a legtöbb szülésznő kórházak szülészetein dolgozik és hivatalos érdekszervezetük nem támogatja az otthonszülést. Igaz, egy kis csoportjuk már harcol azért, hogy az otthonszülés legális és az Egészségbiztosító által támogatott legyen, de jelenleg az anyukák bizony saját maguk fizetnek az otthonszülésükért.

Az Egészségügyi Minisztérium hivatalos álláspontja szerint, nem terveznek törvénymódosítást ez ügyben, mert mint szóvivőjük elmondta: „ A mama és a baba biztonságát tartjuk elsődlegesen szem előtt.”

A kórház nem tudja és nem is fogja a bírósági döntést betartani, hiszen ők dolgozóiknak a kórházban végzett munkát írták elő a munkaszerződésekben. Egyébként, jogászaik már dolgoznak egy esetleges megoldáson, tette hozzá szóvivőjük.

Candigliota ügyvédnő továbbra is élteti a bíróság döntését, mert az jogot formál a nőknek arra, hogy otthonukban hozhassák világra gyermekeiket.  Azt is hozzátette, hogy teljesen abszurd a kórházi szülésznőket erre kényszeríteni, hiszen ők nem az otthoni körülmények között történő ápolást tanulták, míg az önállóan dolgozó dúláknak, akik ehhez értenek, megtiltották hogy otthonszüléseknél segédkezzenek!

A kérdés nagy vihart kavart Csehországban, de megoldás egyelőre nem született az ügyben. Megtették az első lépéseket a konszolidáció felé, de az út még hosszú és rögös lesz.