Fogyás másképp – ha eddig semmi sem vált be!

Túl rengeteg aktuálisan felkapott fogyókúrán, elkeseredve, néha néhány újabb kilóval gazdagodva joggal kérdezhetjük: mi a sikertelenségünk oka? Genetika, rossz időzítés, kitartás hiánya, helytelen diéta, nem megfelelő életmód, kevés mozgás, sok stressz vagy a szakértelem hiánya?  A válaszokat dr. Kovalenko Marinától, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetőjétől kaptuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 31. bencze.aron

Túl rengeteg aktuálisan felkapott fogyókúrán, elkeseredve, néha néhány újabb kilóval gazdagodva joggal kérdezhetjük: mi a sikertelenségünk oka? Genetika, rossz időzítés, kitartás hiánya, helytelen diéta, nem megfelelő életmód, kevés mozgás, sok stressz vagy a szakértelem hiánya?  A válaszokat dr. Kovalenko Marinától, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetőjétől kaptuk.


A doktornő szerint ezek mind-mind szerepet játszanak abban, hogy az ember már-már reménytelenül nézi karcsúbb társait. Pedig a változások lehetségesek, némi kitartással és a folyamatok helyes megértésével nincs lehetetlen.

Az alapvető anyagcsere így néz ki nagyon leegyszerűsítve:

GYAKORI HIBÁK:

1.      DIÉTA- kalóriacsökkentés, koplalás, hashajtás nélküli léböjt:

„Nálam egészségesebb ember nincs! Évente többször diétázok, sok legutóbb 2 hetes léböjtöt is végigcsináltam – ugyan fogytam, de minden visszajött … ”

Ahogy látjuk, a sima táplálékmegvonás ellenére az alapanyagcsere megy tovább, végül zömében savas végtermékek keletkeznek. Ezek lassítják mind az anyagcserét, mind a kiválasztási folyamatokat. A felhalmozódó savas molekulák tömegük többszörösét kitevő vizet kötnek meg a szervezet kötőszövetében. A víz térfoglaló hatása révén erekre nyomást gyakorol. Ez visszereken szembetűnőbb -kevesebb bennük a belső nyomás, lágyabb a faluk. A zsírdepókból a zsírsavak képtelenek visszakerülni izomba, májba – feldolgozásuk színterére, így csődöt mond a rendszer.

2.      RENDSZERES MOZGÁS – nyújtás nélkül, nem az izomtípusnak megfelelő módon

„Heti 3×1 órát töltök a konditeremben, igaz, a testem formásabb lett, de a mérleg nem mutat semmi elmozdulást! Kérem, segítsen ”

A mozgás valóban elősegíti a keringést, a zsírszövetből a zsírsavak transzportját májba és izomba. De a bemelegítés nélkül izmunk csak egy része válik elérhetővé a fokozott keringés számára, ugyanez történik, ha nem nyújtunk. Pedig az edzés végén beiktatott 5 perces szelektív nyújtás 20 százalékkal több energiafelhasználást és további E-elnyelő izomrost építést tesz lehetővé. A nyújtatlanul kihűlt izomrostokban nehezített a keringés, és csak csekély mértékben zajlik az O2 nélküli energia felhasználás, viszont a felszaporodott savas anyagcsere termékek /pl .: a tejsav= izomláz okozója/ további anyagcsere csökkenést szorgalmaz.

Nem beszélve arról, hogy mindenkinek más izomtípusa van. A fehér izomrostokban gazdag izomzat robbanékony, gyors mozgásra képes, gyorsabban melegszik be, de gyorsabban el is fárad. Itt többszöri kisebb terhelések a célratörőbbek. Ez a típus inkább „vizesedésre” hajlamos, laza kötőszövettel jár együtt, amelyben felszaporodott folyadék „hurkaképződésre” képes.

A vörös izmok hosszabb idő alatt érik el a „munkahőmérsékletüket”, itt hosszabb bemelegítésre van szükség, javasolt a nagyobb terhelés, és utána újabb cardioblokk. Viszont energiafelhasználó izmaik gyorsabban képződnek, ami elősegíti a felesleges kilók feldolgozását.

És mi a helyzet, ha tele van az ember letapadt izmokkal, melyek kiesnek az energiafeldolgozási folyamatokból, de még panaszmentesek maradnak? A hőtérkép képes ezeket kimutatni, myofasciorelaxatios akupunktúrával visszaállítható normális működésük.

3.      MÉREGTELENÍTÉS NÉLKÜLI FOGYÓKÚRA

„Nem tudok koplalni, pár óra múlva elgyengülök, szédülök, ingerlékeny leszek, émelygek, felpuffadok és ágyból kikelni sincs kedvem ”

Ezek a tipikus detoxikációs – méregtelenítési képtelenségre utaló tünetek. A rossz keringés miatt el sem jutnak a savas anyagcsere termékek a végső feldolgozásuk helyére, a májhoz. A perifériás szöveteket irritálva izomlázat, fájdalmakat, fáradtságot, agyban ingerlékenységet, depressziót, cselekvési képtelenséget eredményeznek.

Ha viszont el is jutnak a visszérhálózaton keresztül egy túlterhelt, rosszul működő májba – az eredmény ugyanaz marad. A saját salakanyagoktól felpuffadt máj szövetei összenyomják a vénákat, további belső szervi vénás pangást súlyosbítva.

A vastagbélben pangó széklet ugyanúgy mérgezi szervezetünket – a savas bomlástermékek roncsolják a bélfalat, keringésbe kerülnek és tovább terhelik a szervezetet.

Az evés hatására felszabaduló epe koplalásnál rapszodikusan ürül, táplálék hiányában savas vegyhatása révén irritálja a patkóbél falát, vastagbélbe továbbjutva pedig a bélbaktériumok kellemetlen gázok kíséretében bontják, hasfeszítő puffadást eredményeznek.

A vese savas lerakódó anyagcsere-végtermékek hatására elveszti a szűrőképességéhez szükséges pH-különbséget, ez ugyan javíthatna áteresztő képességén, azonban későbbiekben a savas anyagok érgörcsöt okoznak, kiválasztókészsége romlik. Hiába visszük be a sok folyadékot – ez a kötőszövetekben letapadt vízmegkötő molekulákhoz rögzül, miközben a sejtjeink szomjaznak.

A bőr változása előrehaladott méreganyag-feldolgozási zavarra utal. Ide raktározódnak azok az anyagok, amelyeket végképp nem tudja a szervezet feldolgozni. Száraz, viszkető bőr epesavak „temetőjévé” válik, erre utal a „gyógyíthatatlanul” berepedt sarok is. Az érzékenyebb egyedekben ezt valódi allergiás reakció is kíséri – bőrpír, megvastagodás, kiütések. És nincs olyan krém vagy kenőcs, amely belemegy a szervezet rejtett zugaiba és kiüríti a nem oda való anyagokat.

Végezetül a tüdő minimális méregtelenítő készsége is megsínyli a változásokat. Cukorbetegek acetonos lehelete egy közismert tény. De izzadságunk, szájszagunk változása is egy detoxikációs zavarra figyelmeztető jel.

4.      VASTAG COMB, BOKA, „VIZESEDŐ” LÁB – ez  biztosan  genetikai

„Nagyon vékony derekam van, de nagyon erős a fenekem, vastag a bokám is, vizesedik, pedig nincs is visszerem.”

Valóban, a genetikai hajlam ront az esélyeken, de még nincs semmi veszve. A lábszárak visszeres visszaáramlásának a lassultsága nem feltétlenül jár külső „visszerességgel”.  A belső vénák áramlási zavarai hatására folyadék lép ki izmokba, kötőszöveti résekbe, megduzzasztva azokat. Ennek ellenére erős artériás nyomás hatására a zsírsavak bekerülnek a zsírdepókba, de a lágy, alacsony belső nyomással rendelkező vénák viszont összenyomódnak, ellehetetlenítve a zsírsavak leadását. Zsírszövet körül idővel egyéb méreganyagok is lerakódnak, cellulitiszt képezve. Pedig a vénák visszaáramlási rendszer körüli mechanikus blokkok craniovisceralis technikákkal történő feloldása máris javíthat a helyzeten. A letapadt izmok myofasciorelaxatios akupunktúrával javítja az agy – izom kapcsolatot, hosszú távú laza, jó keringésű izomzatot biztosít. Az izompumpa rendszeres működtetése, a vénás rendszer tónusát növelő gyógynövények, a máj rendszeres méregtelenítése mind-mind segítenek a vérkeringés szintentartásában. És nem szabad elfeledkezni, hogy a vénás pangás nemcsak álló munkát végzőknél, hanem mozgásszegény életmód minden formájában előfordulhat.

5.      MINDIG CSAK HASRA HÍZOK – pedig nem iszom sört!

Az ágyéki szakasz és a belőle kilépő vegetatív idegrendszeri rostok a has belső szerveinek keringési és működési szabályozását rendeltetett ellátni. Ha a gyökök mozgásszervi probléma miatt /becsípődés, gyenge statikus és túl erős dinamikus izomzat, gyulladások, porckorong sérv stb./ nyomás alá kerülnek, szegmensüknek megfelelő belső szervben és az ahhoz tartozó izmokban, erekben zavart okoznak. Lejátszódik az ismert séma – keringésromlás – salakanyag- felhalmozódás – elvizesedés, elhízás – deréktúlterhelés romlása.

A megfelelő manuálterápiás tehermentesítés, az izomtónus myofasciorelaxatios akupunktúrával és tornával történő rendezése, az anyagcsere hosszútávú cérnabeültetéses stimulálása rövidesen meghozza ebben az esetben is eredményét. De a helyes táplálkozás itt is elengedhetetlen.

6.    HORMONÁLIS ZAVAROM VAN – ezen nem lehet változtatni
„Rossz a hormonháztartáson, a gyógyszer sem javított testsúlyomon”

A konvencionális értelemben vett endokrinológiai zavar egyes hormonok túltermelését vagy csökkent kiválasztását jelentik. Ha azonban egy szerv keringése romlik, ál-pozitív eredmény keletkezik. Például a pajzsmirigy termeli a hormont, rossz keringés miatt azonban az nem kerül ki a perifériára, a szövetek szintjén alacsony hormonszintet érzékeli az agy. Ennek megfelelően az agyalapi mirigy hormonjai serkentik a pajzsmirigyet, amelyik helyileg túltermelésbe kezd, de ebből semmit nem érzékel a szervezet. A szerv kapacitása kifullad, és a szervezet egy valódi alulműködésbe megy át. Ezért fontos az időben való beavatkozás lehetősége.

Ugyanez történhet, ha a hypofizis vagy hypotalamus keringési zavarral küzd. A hormonok szintje normális, de nem jutnak be kellő mennyiségben az “ellenőrző” pontba – ezt alulműködésként érzékeli a szabályozó rendszer, un. “release” hormonokat választ ki a célszervek serkentésére, túlműködés alakul ki. A folyamatok súlyossága és kimenetele a szervezet kapacitásától függően igen eltérő lehet. Tehát agy és hormonális szervek keringésének javítása speciális akupunktúrás pontok kezelése révén megállíthatja a kezdődő folyamatot, megelőzheti az életen át tartó gyógyszerszedést, a kellemetlen tünetek kialakulását.