Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Főleg a géneken múlik, mennyire agresszív egy hat éves

Főleg a géneken múlik, mennyire agresszív egy hat éves

Az ikrek viselkedését megvizsgáló kutatás szerint ugyanakkor arra már a gyerekek környezete is befolyással van, hogyan változik mindez a következő 6 év során.

Dívány,

A gyermekkori agresszió mértékét befolyásoló tényezőkkel a Montreáli Egyetem kutatója foglalkozott. Az 555 ikerpár részvételével lebonyolított kutatás alapvetően azt szerette volna kideríteni, milyen tényezők befolyásolják, mennyire agresszív egy gyerek 6 és 12 éves kora között. A kutatás eredményeiről a Science Daily számolt be. 

„Bár hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, az agresszió meghatározó része a kisgyerekek szociális fejlődésének. A legagresszívabban a 2-4 éves gyerekek viselkednek egyébként a társaikkal szemben. Később, ahogy felnőnek, megtanulják, hogyan kommunikáljanak a többiekkel és hogyan kezelhetik az érzelmeiket és a konfliktusokat.” – mondta el a tanulmány szerzője, Stéphane Paquin.

A 223 egypetéjű, és 332 kétpetéjű ikerpár viselkedését mind a proaktív, mind a reaktív agresszió szempontjából a gének határozzák meg a kutató szerint, legalábbis hatéves korukig. A következő hat év során ugyanakkor a környezeti tényezők szerepe is meghatározó lehet abban, hogy milyen irányban változik a gyerekek viselkedése.

A cikk folytatásához kattints.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
„Van, akit elhagytak; van, aki elhagyott; van, aki megözvegyült és van, aki csak gyermekre vágyott” – interjú az Egyszülős Központ elnökével

Fontos szempont az egyszülősök „egyenjogúsítása”: annak elismerése, hogy ők is gyereket nevelnek, ők is családok, még ha kevesebb szülővel is...

Close