Főleg a géneken múlik, mennyire agresszív egy hat éves

Az ikrek viselkedését megvizsgáló kutatás szerint ugyanakkor arra már a gyerekek környezete is befolyással van, hogyan változik mindez a következő 6 év során.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2018. január 10. Dívány

A gyermekkori agresszió mértékét befolyásoló tényezőkkel a Montreáli Egyetem kutatója foglalkozott. Az 555 ikerpár részvételével lebonyolított kutatás alapvetően azt szerette volna kideríteni, milyen tényezők befolyásolják, mennyire agresszív egy gyerek 6 és 12 éves kora között. A kutatás eredményeiről a Science Daily számolt be. 

„Bár hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, az agresszió meghatározó része a kisgyerekek szociális fejlődésének. A legagresszívabban a 2-4 éves gyerekek viselkednek egyébként a társaikkal szemben. Később, ahogy felnőnek, megtanulják, hogyan kommunikáljanak a többiekkel és hogyan kezelhetik az érzelmeiket és a konfliktusokat.” – mondta el a tanulmány szerzője, Stéphane Paquin.

A 223 egypetéjű, és 332 kétpetéjű ikerpár viselkedését mind a proaktív, mind a reaktív agresszió szempontjából a gének határozzák meg a kutató szerint, legalábbis hatéves korukig. A következő hat év során ugyanakkor a környezeti tényezők szerepe is meghatározó lehet abban, hogy milyen irányban változik a gyerekek viselkedése.

A cikk folytatásához kattints.