Folytathatom a szoptatást várandósan?

A kis korkülönbség ésszerű megoldásnak tűnik, ezért sokan döntenek úgy, hogy jöhet a következő baba, pedig még az első is pelenkás. És mi van akkor, ha még javában szopik is?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 23. szabo.daniel

A kis korkülönbség ésszerű megoldásnak tűnik, ezért sokan döntenek úgy, hogy jöhet a következő baba, pedig még az első is pelenkás. És mi van akkor, ha még javában szopik is?


Tizennégy hónapos a kisfiam, és még sokszor szopik naponta, éjszaka is. Ez így mindkettőnknek kényelmes, de most nagy dilemma előtt állok. Igaz ugyan, hogy tervbe vettük már a következő babát, de arra azért nem számítottam, hogy ez ilyen hamar össze is jön ennyi szoptatás mellett. Most viszont kiderült, hogy már hathetes terhes vagyok. A nőgyógyászom sürgős elválasztást javasol, én meg inkább afelé hajlok, hogy csak csökkenteném a szoptatások gyakoriságát, mert egyre kellemetlenebbül érzékeny a mellbimbóm. Előfordulhat, hogy vetélést okoz a szoptatás folytatása? Azt semmiképp sem szeretném megkockáztatni, mert már 38 éves vagyok. T. Hanna, e-mail

W. Ungváry Renáta válasza:

Kedves Hanna! Kétségeiddel nem állsz egyedül: egyre több nőt érint a várandósság alatti szoptatás kérdése, egyrészt a gyakori kis korkülönbség miatt, másrészt az egyéves koron túli szoptatás örömteli elterjedése miatt. Fontos tudni, hogy a baba féléves korát követően a nagyon gyakori szoptatás sem jelent biztosítékot arra, hogy az anya nem fog teherbe esni. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján viszont elmondhatjuk, hogy a terhesség alatti szoptatás önmagában nem növeli sem a vetélés, sem a koraszülés gyakoriságát. Ha viszont bekövetkezik ilyesmi, nem mindig derül ki az oka, akár szoptat valaki, akár nem. Százszázalékosan biztos választ tehát nem lehet adni erre a kérdésre.