Fontosabb a közös játék, mint hittük

Az eddig sem volt kérdés, hogy a szülő és a gyermek közös játéka nagyon fontos szerepet játszik a kicsik fejlődésében. Egy nemrég publikált felmérés ugyanakkor arra világított rá, hogy ez a hatás még nagyobb lehet, mint korábban gondoltuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
felmérés
2018. január 18. csalad.hu

A felmérésben nyolc hónapon keresztül rendszeresen tartották a kapcsolatot mintegy 300 családdal Németországban, az Egyesült Államokban és Kínában. A cél az volt, hogy megtudják, hogyan és miért játszanak a szülők a gyermekekkel.

A kutatás során a szülő-gyermek játék több típusát különböztették meg. Az egyik a „szabadstílusú játék”, amikor a gyermek találja ki random a szabályokat és a szülőnek úgy kell alkalmazkodnia, hogy nincs mibe kapaszkodjon és a hirtelen szabályváltások a gyermek ízlésének megfelelően alakulnak.

Ez elég komoly kihívás elé állítja a felnőtteket, de az IKEA által publikált Annual Play Report nevet viselő tanulmány szerint megvan az előnye mind a gyermek, mind a szülő számára.

„Táplálja a gyermek önbizalmát és erősíti a döntéshozatali képességét. A szülő számára pedig lehetővé teszi, hogy gyermekszemmel tapasztalja meg újra a világot, új ötleteket szabadítson fel és felrázza a normatív gondolkodását” – olvasható.

A cikk folytatásához kattints.