Francia fellépés a nozokomiális fertőzések ellen

Franciaország szociális- és egészségügyi minisztere országos programot indít a betegbiztonság előmozdítása érdekében - írja az eski.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 19. bencze.aron

Franciaország szociális- és egészségügyi minisztere országos programot indít a betegbiztonság előmozdítása érdekében – írja az eski.hu.


Marisol Touraine miniszterasszony a „Le Lien” elnevezésű társaság nozokomiális fertőzésekkel és betegbiztonsággal foglalkozó február 15-i rendezvényén jelentette be, hogy a betegbiztonság fokozása érdekében országos programot készül indítani.

Erre azoknak a tényeknek az ismeretében kerül sor, hogy az országban a hospitalizált betegek közül minden tizediknél lép fel nozokomiális fertőzés, mely a szükséges megelőző intézkedésekkel ugyan elkerülhető lenne, de ezek hiányában évente több mint 4000 esetben vezet fatális kimenetelre.

A 2013-2017-es időszakra tervezett program a betegbiztonsággal foglalkozó hatóságok tevékenységét négy prioritás köré csoportosítja:
– a betegek jobb tájékoztatása, és annak elősegítése, hogy önmaguk is aktívan részt vegyenek saját biztonságuk megóvásában,
– a kedvezőtlen történésekkel kapcsolatos információk szakemberek által való jelzésének jobb megszervezése,
– a betegbiztonság és a színvonalas szolgáltatások kulturált ellátásának beépítése a szakemberképzésbe,
– a betegbiztonságra vonatkozó kutatások előmozdítása.

A prioritások is tükrözik a betegút országos stratégia által kijelölt meghatározó szerepét az egészségügyi rendszerben.

Marisol Touraine, egészségügyi miniszter egészségpolitikájának prioritásaként tekinti az egészségügyi ellátás minősége és a betegbiztonság előmozdítása érdekében hozandó intézkedéseket, és a területen való eredmények eléréséhez vezető jelentős hozzájárulásként értékeli az állami és a magánszektor egészségügyi szakemberei és a betegszervezetek, így a „Lien” társaság nozokomiális fertőzésekkel szemben való fellépését. (ZLL)

Forrás : Infections nosocomiales et sécurité des patients : Marisol Touraine annonce un programme national 2013-2017. Ministère des Affaires Sociales et de la Santé, 2013.02.15.