Fuldoklik a gyermek – Mit tegyünk?

Az elmúlt napokban két fulladásos gyermek-haláleset borzolta a kedélyeket. Vajon megakadályozhatók-e az ilyen esetek? Mit lehet tenni, ha a gyermek hirtelen fuldoklani kezd?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. május 10. bencze.aron

Az elmúlt napokban két fulladásos gyermek-haláleset borzolta a kedélyeket. Vajon megakadályozhatók-e az ilyen esetek? Mit lehet tenni, ha a gyermek hirtelen fuldoklani kezd?


„A K&H gyógyvarázs program révén 10 éve vagyunk jelen a magyar gyermek-egészségügyben, és támogatjuk a gyermekeket ellátó intézményeket. Vannak azonban olyan esetek, amikor a kórházig sem jut el a gyermek. Ilyenkor a szülő, felügyelő azonnali és határozott beavatkozására van szükség, mert az ő kezükben van a gyermek élete. A fulladásos esetek tipikusan ezek közé tartoznak” – mondja dr. Krivácsy Péter, gyermekorvos, a K&H gyógyvarázs zsűritagja.

„Félrenyelés esetén a teendők nagyban függnek a félrenyelt tárgy méretétől, elhelyezkedésétől” – mondja dr. Krivácsy Péter, a K&H gyógyvarázs szakértője. „A teljes légúti elzáródást okozó idegen testek életveszélyesek, és minden esetben azonnali, határozott, hathatós beavatkozást igényelnek.”

A félrenyelés legfőbb tünete a hirtelen kezdődő köhögés, fulladás. Amennyiben a gyermek hangosan köhög, a köhögés előtt képes levegőt venni, hallhatóan sír, hangot ad ki, vagy beszél és folyamatosan éber, akkor a szülő legfőbb feladata, hogy a gyereket megnyugtassa, és további köhögésre bíztassa. Ilyenkor ugyanis a köhögés segíthet leginkább a félrenyelt idegen test kimozdításában. Ebben az esetben a szülőnek nem kell mindenáron beavatkozni, például a gyerek hátát veregetni, mert azzal akár rosszat is tehet, ha a kimozdulás következtében az idegen tárgy még rosszabb helyre kerül, és esetleg teljes légcsőelzáródást okoz.

Eszméletén lévő, de nem hatásosan – alig hallgatóan, vagy némán köhögő – gyermeknél a szülőnek, felügyelőnek először 5 hátütést kell alkalmaznia. Ha ez nem eredményes, a csecsemőnek 5 mellkasi lökést, az 1 évnél idősebb gyereknek 5 hasi lökést adjunk. Ilyenkor menjünk gyerek a háta mögé, öleljük át a karok alatt a törzsét. Jobb kezünket formáljuk ökölbe, helyezzük a köldök magasságába, bal kezünkkel kulcsoljuk át a jobb csuklónkat és egy magunk felé és fölfelé irányuló hirtelen mozdulattal nyomjuk fel a rekeszt, melynek hatására fokozódik a nyomás a tüdőben, kiemeli az idegentestet a hangrésből, a gyerek ki tudja köhögni, vagy ki tudja köpni. Ha ez nem sikeres, akkor azonnal mentőt kell hívni.

Eszméletlen gyermek esetén a gyermek száját kinyitva meg kell nézni, hogy látunk-e eltávolítható tárgyat. Ha igen, akkor azt egy mozdulattal ki kell mozdítani. Az alsóbb légutak esetén az újraélesztés esetén használt mellkaskomrpesszió alkalmazandó. Ha egyedül vagyunk, 1 perces újraélesztés után hívjunk mentőt, ha segítség is van kéznél, azonnal tárcsázza a 104-et.