Furcsa tünetek szülés után – Hova forduljak?

Már a terhesség alatt is sok, különböző típusú "furcsaságot" tapasztalhatsz magadon, amelyek a szülést követően további szokatlan tünetekkel egészülhetnek ki. A legtöbb panaszodon, bármennyire is meglepő, gyógytornász segíthet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2018. december 20. Babaszoba

Túl vagy a szülésen? Menj el gyógytornászhoz!

A legjobb, amit tehetsz a testeddel a szülés utáni regeneráció során, ha felkeresel egy gyógytornászt. “Előfordulhat, hogy valaki teljesen panaszmentes a szülést követően, ám akkor is később gyakran kiderül, hogy probléma volt ugyan, csak panasz nem jelentkezett egyből. Általában ilyenkor jut el az anyuka – szerencsés esetben szaksegítséget keresve – gyógytornászhoz” – magyarázza a tapasztalatokat Rigóné Tavaszi Piroska gyógytornász, medencefenék-izomzat specialista, mentálhigiénés szakember.
Legyen szó mozgásszervi panaszokról, kismedencei szervek rendellenességeiről, érdemben a gyógytornász fog tudni segíteni. A legtöbb ilyen jellegű panasz ugyanis izom- és/vagy kötőszöveti eredetű, amelynek enyhítéséhez gyógytornán és speciális terápiákon – manuálterápia, fasciakezelés, fizio-tape, elektrostimuláció – keresztül vezet az út.

Mozgásszervi és belső szervi panaszok

Az anyukák többsége találkozik valamiféle jól behatárolható mozgásszervi panasszal, legkésőbb a szülést követően biztosan. Lehet ez nyak- vagy hátfájdalom akár a szoptatástól, derékfájdalom a hajolgatástól, vagy a fenék területén érzett nyilalló, rendszeres fájdalom az úgynevezett körteképű-izom (piriformis) megfeszülése miatt. Ezeket a panaszokat könnyű felismerni, hogy gyógytornászi kompetenciába tartoznak és ezekkel minden gyógytornász tud is foglalkozni.
A kismedencei izomzat sérülése már nehezebb ügy. A gyakori tünetek, amelyek arra utalnak, hogy szükséges szakemberhez fordulni: vizeletcsepegés, vizeletcsorgás, illetve minden, a vizeletürítéshez kapcsolódó probléma és a süllyedéses panaszok. Ezekkel a tünetekkel már kifejezetten kismedenceiizomzat-specialistát érdemes felkeresni.
A szülésnek, legyen az hüvelyi szülés vagy császármetszés, alapvetően velejárói bizonyos beavatkozások, amelyek a szülést követően szervi panaszokat okozhatnak.
“Gondoljunk csak a beöntésre, a katéterezésre, egy nem megfelelően beadott infúzióra – mind következményekkel járnak, ugyanígy az izmokat érintő beavatkozások is működészavart okoznak” – fejti ki Rigóné Tavaszi Piroska.
“Ha a hüvelyi szülés gátmetszéssel zajlott, gyakran konkrét tünet nélkül is megváltozik az izmok működése. Tehát szerencsés lenne a gátmetszésen, gátrepedésen átesett édesanyákat szűrni, funkcionálisan milyen elmaradást okozott a beavatkozás” – magyarázza a szakember.