Gáz a láz?

A láz ugyan nem betegség, azonban azonnal orvost kell hívni a fél évesnél fiatalabb csecsemők esetében, ha 38 fok fölé emelkedik a hőmérséklete. De vajon a láz minden esetben rossz? A Családháló a jelenség kiváltó okainak és kezelési lehetőségeinek járt utána.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 18. bencze.aron

A láz ugyan nem betegség, azonban azonnal orvost kell hívni a fél évesnél fiatalabb csecsemők esetében, ha 38 fok fölé emelkedik a hőmérséklete. De vajon a láz minden esetben rossz? A Családháló a jelenség kiváltó okainak és kezelési lehetőségeinek járt utána.


Érdemes már a legelején tisztázni: a láz alapvetően egy fokozott immunműködést tesz lehetővé, igaz, a túl magas láz már a test saját fehérjéinek normál működését is veszélyezteti. Tehát a láz elsősorban akkor jó, ha bizonyos határok között marad.

Hogy mi a kiváltó oka? Az agyban a hipotalamusz úgynevezett hőközpontja okozza, mely a hőtermelés-hőleadás arányát átmenetileg megváltoztatja. Amikor a láz felmegy, a bőr erei összehúzódnak, izomremegés kezdődik borzongás és hidegrázás kíséretében. A magasabb testhőmérséklet fenntartására a vérkeringés gyorsul, a pulzus szaporább lesz. A láz tartós fennállása a szervezetet megterheli, különösen a szívbetegségben szenvedőkét. Ha a gyógyulás során vagy a lázcsillapítás miatt a hőközponti szabályozás visszatér a megszokott mederbe, a szervezett nagyobb hőleadással állítja be újra a normális testhőmérsékletet, kipirulás, bőséges izzadás lép fel. Az izzadás jelentős folyadék- és sóveszteséggel járhat, amit pótolni kell a kiszáradás és a sokk veszélyeinek elkerülésére.

Mi a helyzet a csecsemőknél?

A láz akkor következik be, ha hőmérsékletünk 37,5 °C fölé emelkedik. A normálisnál nagyobb hőmérsékletet a csecsemőnél is rendszerint valamilyen fertőzés okozza. Amennyiben a kisbabának a homloka forró, ingerlékenyebb a megszokottnál, vagy erős izzadást, rosszullétet tapasztalunk, akkor lázra gyanakodhatunk. Ilyen esetben indokolt a testhőmérséklet megmérése. A csecsemőknél elsősorban a végbélben érdemes mérni vazelinos végű hőmérővel (ilyen esetben a mért értékéből azonban 0,5 °C-ot le kell vonni), ám a hagyományos, hónaljas módszer is elfogadható. A normális, tehát 36 és 37 fok közötti tartományon belüli hőmérsékletingadozások aggodalomra nem adnak okot.

Azonnal orvost kell hívni a fél évesnél fiatalabb csecsemőkhöz, ha 38 fok fölé emelkedik a hőmérséklete. Ilyenkor ritkán fordul elő fertőzés, de súlyos is lehet. A tünetek között a kisbabán megjelenő kiütések is figyelmeztetőek (lázzal járó kiütések). Magas, 39 fok feletti testhőmérséklet esetén, vagy ha a kisbaba lázgörcsöt kap – melynek jele az arc elkékülése, a kezek és lábak szabályozhatatlanul remegnek – az orvos megérkezéséig langyos vizes borogatással szükséges a testet hűteni. Hányás esetén ki kell tisztítani a szájüreget.

Természetes lázcsillapítás

Dr. Balogh Andrea gyermekorvos tanácsa szerint hűtőfürdő esetén engedjünk a kádba körülbelül 37 °C hőmérsékletű vizet. Ültessük bele a kicsit, csecsemőt alkarunkkal alátámasztva tegyük bele, majd hideg víz hozzáadásával fokozatosan hűtsük a vizet, közben kezünkkel kevergessük a vizet. Arra vigyázzunk, hogy ne hűtsük le nagyon gyorsan a vizet, illetve ne hűtsük le 22 °C alá, mert görcsöt okozhat a gyermeknek. A hűtőfürdőt kb. 5 percig alkalmazzuk, szükség esetén több alkalommal.

Fontos kiemelni, hogy a lázcsillapítás során ne arra törekedjünk, hogy a gyermek láza teljesen lemenjen, hiszen a nagy hőmérséklet ugrás is ugyanúgy megviseli a szervezetet. Például egy 39 °C láz esetén elég, ha 38 °C-ig vagy 37,5 °C-ig csillapítjuk a gyermek hőmérsékletét, nem kell a normál 36,5 °C-ra törekedni.

Priznic esetén egy lavórba engedjünk langyos vizet, tegyünk bele egy törölközőt, jól nedvesítsük át, csavarjuk ki, majd a gyermek törzsét hónaljtól combközépig tekerjük be vele. Erre egy vékony száraz ruhát tegyünk. Ha a nedves törölköző átvette a test hőmérsékletét (kb. 10 perc múlva), cseréljük ki egy másik langyos vízbe mártott törölközővel. Ezt mindaddig folytassuk, míg a gyermek láza le nem megy.

Fontos eloszlatni egy tévhitet. Sokan mennek úgy a rendelőbe, hogy a kicsi csuklójára, bokájára tett vizes ruhát, mégsem használt. Ezzel nem érdemes próbálkozni, mert nem is fog. A csukló, boka felszíne ugyanis túl kicsi ahhoz, hogy segítsen, a gyermek egész törzsét be kell ahhoz tekerni, hogy a láza lemenjen.

Hívjuk fel gyermekorvosunkat, amennyiben:

3 hónaposnál fiatalabb és lázat (38 °C-ost vagy annál magasabbat) mért nála.

3 – 6 hónapos és láza eléri vagy meghaladja a 39 °C-ot, mert ez általában kórházi kivizsgálást indokol!

6 hónaposnál fiatalabb és láz lép fel nála, mert az ilyen fiatal csecsemőnél ritkán jelentkezik láz. Ha mégis, azt komolyan kell venni, mert ez akár súlyosabb betegség kísérője is lehet. Láz előfordulhat az ebben az életkorban adott kötelező és ajánlott védőoltások mellékhatásaként is, az oltást követő néhány napban. A gyermekorvossal foltytott konzultáció adhat erre megnyugtató választ.

Nagyon aluszékony és a szokásosnál is érzékenyebb.

Nehezen lélegzik, gyorsan szedi a levegőt.

A kiszáradás jeleit mutatja. Ajkai berepedezettek, nyelve lepedékes, szája kiszáradt, szemei aláárkoltak, könnyei hiányoznak sírás közben, kutacsa besüppedt a fejtető szintjéhez képest, a szokásosnál kevesebb a vizelete.

Tarkótáji vagy nyaki fájdalomról panaszkodik.

A fülét piszkálja vagy fájlalja.

2 nap eltelte után még mindig lázas vagy hőemelkedése van.

12 óra lefolyása alatt nem ürített vizeletet.

Lázgörcsön esett át.

Általános egészségügyi állapota fokozatosan romlik.

Kiütéses lesz.

Eddig nem tapasztalt furcsán viselkedik. Ezt legtöbbször a “nem tudom megnevezni, de valahogy nem tetszik valami a gyermekemen” szavakkal írják le a szülők.