Gazdasági kérdés is, hogy odaadod-e a melledet!

Ezekben a napokban tartják a Szoptatás Világhetét. Budapesten a La Leche Liga Magyarország és a „Szoptatásért” Magyar Egyesület közösen rendezi meg ez alkalomból a  „Séta a szoptatásért” elnevezésű akciót. Miért szükséges a világ egyik legtermészetesebb tevékenységét reklámozni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 02. szabo.daniel

Ezekben a napokban tartják a Szoptatás Világhetét. Budapesten a La Leche Liga Magyarország  és a „Szoptatásért” Magyar Egyesület közösen rendezi meg ez alkalomból a  „Séta a szoptatásért” elnevezésű akciót. Miért szükséges a világ egyik legtermészetesebb tevékenységét reklámozni?


A „Szoptatásért” Magyar Egyesület elnöke a Családháló.hu megkeresésére hangsúlyozta, az anya elhatározása mellett döntő jelentőségű az egészségügyi dolgozóktól és a társadalom többi tagjától kapott támogatás. Vajon a szülészeteken a legkorszerűbb elvek alapján segítenek az anyáknak? Használható útmutatást kapnak a szoptatáshoz? Össze lehet hangolni a hosszú távú szoptatást a munkával, a család megélhetésével, az anya igényeivel? Milyen a sok évet otthon töltő anyák munkaerőpiaci helyzete, amikor ismét dolgozni kezdenének?
Ezekre a kérdésekre – mondta W. Ungváry Renáta – sajnos kedvezőtlenek a válaszok nem csak Magyarországon, másutt is. Hozzátette: a modern világ nagyon sok ponton gördít akadályokat a szoptatás elé, miközben a bébi iparág sikerei látványosak: egyre többen látják úgy, hogy a megoldást a cumisüveg és a tápszer jelenti.

Sokan meg sem próbálják
Nyugat-Európa számos országában a nők jelentős része el sem kezd szoptatni. Nem véletlen, hogy a múlt század hetvenes éveiben, lényegében az utolsó utáni pillanatban, amikor először váltak nyilvánvalóvá a tápszerezés világméretű elterjedtségének káros hatásai és amikor a fejlett országokban már inkább kivételnek számított, ha szoptatott valaki, keresni kezdték az anyatejes táplálás védelmének lehetőségeit.

Az első lépés a tápszergyártók marketingtevékenységének megfékezésére irányult. A WHO 1981-ben bocsátotta útjára az úgynevezett Kódexet (magyarul itt olvasható http://www.sztnb.hu/who_kodex.pdf ), amely szabályozza az anyatejet és szoptatást helyettesítő készítmények, termékek reklámozását, ingyenes terjesztését, idealizált ábrázolását. A tilalom a Kódexet törvényerejűvé emelő országokban, többek között Magyarországon is csak a hat hónapos korig ajánlott, kezdő tápszerek reklámozására vonatkozik, bár a civil szervezetek éppen két évtizede sürgetik, hogy a tilalom valamennyi ilyen termékre terjedjen ki.

A gazdasági ellenérdekek azonban túlságosan jelentősnek bizonyulnak a több milliárdos bébi üzletágban.  Csak néhány fejlődő országban tilos valamennyi tápszer, valamint a cumik, cumisüvegek népszerűsítése, ott, ahol felismerték, hogy nem engedhetik meg maguknak a szoptatás hiányából fakadó emberi veszteségeket és egészségügyi ápolási költségeket.

Milyenek a szoptatási arányok Magyarországon?
Az Egészségügyi Világszervezet nagy erőfeszítéseket tesz a szoptatási adatok gyűjtésére, ami a nem mindenütt egységes kritériumok miatt nem egyszerű feladat. Sokan úgy vélik, a kizárólagos szoptatásba az is beletartozik, ha teát vagy vizet kap a baba, pedig erre igény szerinti szoptatás esetén még nagy forróságban sincs szükség. Magyarországon 2006 óta rendelkezünk összehasonlítható adatokkal, de csak a negyedik-ötödik életnaptól kezdve, az adatokat ugyanis a körzeti védőnők éves jelentései tartalmazzák, így a szülészeteken sajnos gyakran és feleslegesen adott tápszeradagokról nincs információ – idézte Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnőt a Szoptatásért Egyesület elnöke.

Tavaly a magyar csecsemők 43,4 százaléka kapott hat hónapos korig kizárólag anyatejet, ez a 2004-es adatokhoz képest körülbelül hat százalékkal csökkent. Jó hír viszont, hogy az egyéves koron túl is szoptatott gyerekek aránya 2006 és 2009 között fokozatosan emelkedett, majd állandósult körülbelül 37 százaléknál. Arról nincsenek adatok, hogy a gyerekek hány százalékát szoptatják a WHO ajánlásnak megfelelően kétéves korig vagy azon túl.

A magyar adatokat érdemes összevetni a Földünkre jellemző átlaggal a 2010-es adatok alapján: világszerte a csecsemők 37 százaléka kap öt hónapos koráig kizárólag anyatejet, egyéves koron túl viszont a gyerekek 75 százalékát szoptatják, kétéves korban pedig még mindig 56 százalékukat

Mi lenne a kívánatos?
A WHO immár tíz éve hangoztatott javaslata az, hogy hat hónapos korig tartson a kizárólagos  szoptatás, majd kétéves korig vagy azon túl folytatódjék megfelelő, helyben beszerezhető és biztonságosan elkészíthető szilárd táplálékok fokozatos bevezetése mellett.

A sétáról:

2012. augusztus 4-én, szombaton, a Margit-szigeten.
Találkozó: 10 órakor a szökőkútnál, ahonnan közösen elsétálunk a Széchy Tamás Uszoda északi végénél lévő játszótérre.
A Szoptatás Világhetének idei témája:
„Értsük meg a múltat – Tervezzük a jövőt!”